EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Codurile de procedură au fost adoptate de Camera Deputaţilor, for decizional

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, 22 iunie, în calitate de for decizional, Codurile de procedură civilă şi penală, cu 213 voturi pentru, şi o abţinere, respectiv 212 voturi pentru, unul împotrivă şi trei abţineri.

Proiectul privind Codul de procedură civilă a fost adoptat fără amendamente aduse în plen, în timp ce Codul de procedură penală a primit mai multe modificări aduse de deputatul UDMR Marton Arpad.

Plenul a acceptat şapte dintre amendamentele susţinute de deputatul UDMR, deşi Guvernul nu a fost de acord decât cu unul dintre acestea, respectiv cu eliminarea chestionării inculpatului cu privire la naţionalitatea sa.

Astfel, deputaţii au acceptat, printre altele, introducerea posibilităţii fotocopierii dosarului de către avocat pe cheltuiala clientului, obligarea martorului de a depune jurământ de credinţă sau declaraţie solemnă în faţa instanţei.

Deputaţii au mai fost de acord şi cu posibilitatea prelevării obiectelor şi a înscrisurilor informatice cu aprobarea judecătorului de drepturi şi libertăţi. Aceeaşi aprobare a judecătorului va fi necesară şi în cazul expertizei ADN.

„Procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală, cu acordul judecătorului de drepturi şi libertăţi poate solicita unui furnizor de servicii identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicaţii, a unui mijloc de telecomunicaţii ori a unui punct de acces la un sistem informatic, sau comunicarea dacă un anumit mijloc de comunicaţii sau punct de acces la un sistem informatic este folosit sau activ, ori a fost folosit sau activ la o anumită dată, în cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe”, stipulează un alt amendament al deputatului Marton Arpad.

În timpul dezbaterilor, reprezentanţii Guvernului, cât şi cei ai tuturor partidelor parlamentare au adus aprecieri celor două proiecte. Astfel, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Rodica Constantinovici a arătat că noul Cod de procedură civilă va conduce la eliminarea deficienţelor care au dus la hotărâri ale CEDO.

„Codul de procedură civilă este un cod modern, care aduce la zi ceea ce este justiţia în ziua de astăzi”, a apreciat social-democratul Bogdan Niculescu-Duvăz, care a adăugat că acest proiect ar trebui să ridice monitorizarea României în ceea ce priveşte justiţia de către Comisia Europeană.

Democrat-liberalul Daniel Buda a precizat că la acest proiect nu s-a lucrat sub „imperiul timpului”, subliniind că noul Cod de procedură civilă reprezintă un progres.

Şi în ceea ce priveşte Codul de procedură penală deputaţii au adus o serie de aprecieri, social-democratul Florin Iordache arătând că unele dintre noutăţi sunt micşorarea duratei proceselor şi dispariţia recursului ca o cale ordinară.

„Codurile de procedură reprezintă un semnal politic pe care România trebuie să-l transmită în afară, că nu mai are nevoie de monitorizare în justiţie, pentru că cele două proiecte puse în concordanţă cu codurile civil şi penal pot revoluţiona viaţa socială şi politică din România”, a adăugat Iordache.

Deputatul liberal Alina Gorghiu a apreciat faptul că proiectul codului de procedură penală a fost adoptat în urma dezbaterilor parlamentare şi nu prin asumarea Guvernului.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul celor două coduri de procedură penală şi civilă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata