Doctorii români, racolaţi prin scrisori cu oferte salariale de nerefuzat

– Clinicile şi spitalele europene au trecut la etapa agresivă de racolare a medicilor români.  Astfel, tot mai mulţi medici au început să primească personal scrisori din partea clinicilor europene, care încearcă să-i atragă cu salarii extrem de atractive, informează Cotidianul.

„În fiecare lună, eu şi mulţi dintre colegii mei primim scrisori de la spitale din UE, în care ni se oferă salarii de 10.000-12.000 de euro pe lună. Ne-au plecat deja doi medici în Franţa, care aveau specializare de chirurgie vitreoretinală, un departament unic în ţară, în care erau doar patru asemenea specialişti”, spune prof.dr. Monica Pop, manager al Spitalului de Urgenţă Oftalmologie din Bucureşti.

Citeste si:  Rata şomajului în UE s-a menţinut la 9,6% în iulie 2010

Fenomenul a început să se manifeste din 2009. Europenii au nevoie disperată de medici. Au ajuns să ne facă oferte şi de jumătate de normă, în sensul că putem lucra, dacă dorim, două săptămâni la ei şi două săptămâni la noi, numai să ne convingă”, afirmă prof.dr. Gheorghe Iana, fost manager al Spitalului Universitar.

La ei, oamenii nu au nici bani şi nici timp să aştepte finalizarea atâtor ani de facultate şi rezidenţiat. În plus, medicina în statele UE implică şi o mare responsabilitate, pe care puţini şi-o asumă. Ponderea asigurării de răspundere civilă pentru un medic ajunge la 30% din salariu, pentru că acolo firmele de asigurare chiar despăgubesc pacienţii în cazuri de malpraxis, nu ca la noi”, a declarat dr. Constantin Cârstea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Citeste si:  Medicii manageri de spitale îşi pot exercita profesia şi în alte unităţi sanitare

Târgurile de joburi pentru medici, organizate în ultimele patru luni, au avut ca rezultat ocuparea tuturor celor 6.500 de posturi oferite în ţările UE.
Anul acesta, 2.500 de medici au plecat deja în alte ţări, iar alţi 4.700 se pregătesc să părăsească România.
„În ultimul an cel mai mult au prosperat profesorii de limbă engleză din România, care au organizat cursuri specializate pentru medicină”, a mai precizat dr. Cârstea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata