Numărul milionarilor a crescut în 2009 în pofida recesiunii

Chiar dacă economia mondială a înregistrat cea mai gravă recesiune din ultimele decenii, cei bogaţi au devenit şi mai bogaţi în 2009.

Potrivit unui raport privind bogăţia mondială, realizat de Merrill Lynch-Capgemini, numărul persoanelor cu o avere mai mare de un milion de dolari a crescut anul trecut cu 17 procente, până la 10 milioane, în timp ce averea cumulată a celor înstăriţi a crescut cu 18,9 la sută, până la 39.000 de miliarde de dolari.

Potrivit raportului Merrill Lynch-Capgemini, cotaţia acţiunilor a crescut cu jumătate, în timp ce fondurile speculative şi-au recuperat majoritatea pierderilor înregistrate în 2008, în condiţiile în care 2009 a fost un an marcat de programele guvernamentale de stimulare şi de deciziile băncilor centrale de reducere a costului creditului.

Citeste si:  Banca Mondială a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei mondiale

Cel mai puternic ritm de creştere a indicatorilor de bogăţie s-a înregistrat în India, China şi Brazilia, unele din pieţele cele mai grav lovite în 2008. De asemenea, avuţia din America Latină şi Asia-Pacific a ajuns la un nivel record.

Numărul milionarilor din Asia a crescut cu 25 de procente şi a ajuns la trei milioane, ajungând pentru prima dată în istorie la acelaşi nivel cu Europa. Averea combinată a milionarilor asiatici a crescut cu 31 de procente, până la 9.700 miliarde de dolari, depăşind cu puţin averea combinată a milionarilor din Europa, de 9.500 de miliarde de dolari.

Citeste si:  Turcan: „Propunem să citim moțiunea săptămâna aceasta și să votăm săptămâna următoare”

În America Latină, numărul milionarilor a crescut cu 8,3 la sută, iar averea cumulată a acestora a crescut cu 15 procente. În America de Nord, numărul milionarilor a crescut cu 17 procente, în timp ce averea lor cumulată s-a majorat cu 18 procente, până la 10.700 de miliarde de dolari.

SUA a fost, în 2009, ţara cu cei mai mulţi milionari (2,87 milioane persoane), urmată de Japonia (1,65 milioane persoane), Germania (861.000) şi China (477.000). În schimb, Elveţia are cea mai mare concentraţie de milionari, aproape 35 de milionari la fiecare 1.000 de adulţi.

Citeste si:  MFP a atras peste 1,33 miliarde lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata