Portiţele noilor măsuri fiscale. Cum să „fentezi” impozitul suplimentar pe locuinţă

17

– Înregistrarea unui contract de închiriere sau trecerea unor proprietăţi pe numele unor membri ai familiei sunt soluţiile la care pot apela cei care deţin mai multe locuinţe pentru a scăpa de impozitarea suplimentară, scrie Gândul.


Omisiunile şi neclarităţile
din actul normativ pregătit de Guvern pentru impozitarea suplimentară a celor care deţin mai multe locuinţe pot fi foarte uşor speculate, astfel încât taxarea să rămână la nivelul actual, sunt de părere specialiştii în fiscalitate.

„O primă soluţie, cea mai la îndemână, este înregistrarea la Fisc a unui contract de închiriere pentru locuinţa respectivă. De fapt, statul încearcă să elimine astfel situaţiile în care locuinţele sunt închiriate, dar veniturile respective nu sunt declarate şi, deci, se sustrag impozitării cu 16%”, a declarat pentru Gândul Miruna Enache, tax senior manager la compania de consultanţă Ernst&Young.

Citeste si:  Sărbători religioase - 11 septembrie

Ea a explicat că închirierea poate să fie fictivă, adică să fie declarată o sumă care nu are nicio legătură cu valoarea de piaţă. „În acest caz, agentul fiscal are dreptul de a regândi tranzacţia, astfel încât ea să fie la valoarea pieţei„, a precizat specialistul în fiscalitate.

O a doua posibilitate pe care ea a identificat-o în proiectul act normativ este aceea de transferare a unor proprietăţi pe numele unui alt membru al familiei. „Ordonanţa nu precizează nicio restricţie în acest sens, iar proprietăţile pot fi trecute pe numele soţiei, fiului, fiicei sau chiar pe cele ale familiei în sens larg, în care intră naşi, fini sau chiar prieteni”, a mai spus Miruna Enache.

Citeste si:  Evaziunea este protejată politic şi acoperită de Fisc
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata