Elena Udrea: „E prea devreme să candidez la preşedinţia PDL”

14

– Elena Udrea crede că în 10 ani România ar putea fi pregătită pentru un preşedinte-femeie. Într-un interviu pentru România Liberă, ministrul mai spune că Traian Băsescu a transmis un mesaj clar către PDL: „dacă nu vreţi sau nu sunteţi în stare să impuneţi aceste măsuri, nu mă încurcaţi”.

Care ar fi fost avantajele unei remanieri imediate?

E.U.: Avantajos ar fi ca remanierea să se facă mai târziu, iar argumentul PDL este că tocmai a trecut cu bine de moţiunea de cenzură. Se presupune Guvernul că are suficientă susţinere pentru a pune în aplicare măsurile de austeritate. O schimbare de miniştri ar fi însemnat amânarea implementării acestor măsuri fiindcă un ministru nou are nevoie de timp pentru a-şi da seama unde şi cum trebuie făcute reformele.

Dacă aceste măsuri nu-şi dovedesc eficacitatea, Guvernul ar trebui să plece?

E.U.: Da.

Citeste si:  Udrea a alocat 840.000 de euro pentru indicatoare turistice 3D

Dacă ar fi să faceţi un top al erorilor Guvernului, cu ce aţi începe?

E.U.: În primul rând, cu reducerea cheltuielilor bugetare, decisă la începutul anului 2009, care nu s-a făcut până la capăt. Apoi, nimeni nu a urmărit pas cu pas, minister cu minister, în ce măsură aceste reduceri cerute de premier au avut sau nu loc. Era vorba de reducerea angajaţilor în sectorul bugetar cu 20 la sută, dar noi nu am operat această reducere, ci am redus fondul de salarii cu procentul alocat locurilor bugetate, dar neocupate. Pe de altă parte, a fost şi o lipsă de solidaritate a guvernului, unii miniştri preferând să nu opereze reduceri pentru a-şi conserva imaginea în instituţiile pe care le conduc.

E bine să se taie pensiile mai mici de 1000 de lei?

E.U.: Nimeni nu e fericit cu această situaţie. Era greu să punem praguri mai mari de 350 de lei. Ceea ce putem face este să reevaluăm pensiile date abuziv celor care nu au dreptul să le primească.

Citeste si:  Deputatul PSD Florin Iordache: Legea Pensiilor este neconstituţională

Înainte de a decide tăierea pensiilor aţi luat în calcul o limită de bani sub care un om nu poate supravieţui?

E.U.: Avem o limită: 350 de lei. Sunt oameni care, până acum doi ani, nu aveau nici 350 de lei. Guvernul Boc a introdus acest ajutor social minim garantat.

Aţi vrea să fiţi preşedintele partidului?

E.U.: E prea devreme pentru mine să candidez acum.

Dar la următoarele alegeri?

E.U.: Până la urmărtoarele alegeri din partid, cine ştie ce se mai întâmplă. Mi-am dorit să fiu membru al Guvernului şi am avut această oportunitate, pentru a dovedi ce pot face concret pentru cetăţeni.

Citeste si:  Cele şase surse de venituri ale Statului Islamic

Peste cât timp credeţi că va fi pregătită România pentru un preşedinte femeie?

E.U.: În zece ani ţara ar putea fi pregătită, dar trebuie să apară şi femeia care să intre într-o cursă care se transformă adesea într-un război murdar.

Cât din cariera dvs. i se datorează preşedintelui?

E.U.: Foarte mult, dar cariera multor colegi se datorează preşedintelui. De asemenea, multe femei au fost propulsate de Traian Băsescu: Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Monica Macovei.

Există cineva în partid care ar putea prelua rolul lui Traian Băsescu?

E.U.: Nu. Nu putem spera să fim atât de norocoşi să găsim tot în PDL şi imediat încă un Traian Băsescu.

Citește și
1 Comentariu
  1. BUC spune

    ESTE NORMAL
    ARE DREPTATE
    INCA NU SI-A FACUT PLINUL MAI ESTE INCA DE FURAT

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata