Statul pune bir pe toate veniturile românilor.Taxe şi impozite majorate peste 7 zile

– Guvernul a adoptat miercuri, cu o saptamana inainte de 1 iulie, faimoasa ordonanta prin care se modifica Codul Fiscal. Astfel, contribuabilii din Romania au la dispozitie doar 7 zile pentru a se conforma noilor prevederi, ce vizeaza modificari importante atat la nivelul impozitului pe venit si profit, dar si in ceea ce priveste taxele si impozitele locale, scrie Avocatnet.ro

„Prin actul normativ adoptat astazi(n.r. miercuri) aducem sistemul de taxe si impozite din Romania in zona normalitatii”, a declarat ministrul Vladescu la finalul sedintei de Guvern de miercuri.

Minstrul Vladescu apreciaza ca prin aceasta ordonanta aduce in zona normalitatii venituri de genul celor non-salariale: veniturile PFA-urilor, veniturile din drepturi de autor, formule utilizate pentru a evita plata tututor taxelor si impozitelor, in opinia acestuia.


In domeniul impozitului pe venit intervin:

1. modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20%, iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%;

Citeste si:  Preoţii din Grecia, invitaţi să plătească impozite

Includerea in veniturile salariale a urmatoarelor sume acordate angajatilor:

-contravaloarea tichetelor cadou acordate potrivit legii;
-contravaloarea tichetelor de cresa acordate conform legii;
-contravaloarea tichetelor de vacanta acordate conform legii;
-contravaloarea tichetelor de masa acordate potrivit legii.

De asemenea, se includ in veniturile salariale si impozitarea platilor compensatorii, acordate potrivit legii.

3. Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%.

4. Impozitarea veniturilor sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%.

Citeste si:  Planorama a intrat în insolvenţă

5. Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.

6. Modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.

8. Unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.

In domeniul contributiilor de asigurari sociale, pentru veniturile din activitati profesiionale (altele decat cele de natura salariala) se vor plati numai cota angajatului pentru:
-contributii socaile de sanatate;
-contributii de asigurari sociale;
-contributii la findul de somaj.

Baza de calcul a acestor contributii este limitata la 5 salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale.

Citeste si:  Victor Ponta: Nu se schimbă cota unică; nu este nevoie de noi taxe şi impozite

Noile obligatii fiscale se vor aplica incepand cu 1 iulie 2010.

Odată cu intrarea in vigoare a OUG de modificare a Codului Fiscal, un venit net de 1.000 lei din drepturi de autor va scădea cu 145 lei. Pe de o parte, cota cheltuielilor deductibile se reduce de la 40% la 20%.  Pe de altă parte, din veniturile din activităţi independente se vor reţine contribuţiile de asigurări sociale de 16,5%, similare unui contract de muncă, arată Evenimentul Zilei.

Ordonanţa mai prevede că anumite venituri independente pot fi considerate dependente dacă beneficiarul se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitor, dacă foloseşte spaţiile şi baza materială a acestuia etc.  Luminiţa Hosu, director economic la Expert Start Consulting, ne-a declarat că angajatorii vor menţine în continuare contractele pe drepturi de proprietate intelectuală deoarece acestea presupun o cotă deductibilă avantajoasă.

Citește și
1 Comentariu
  1. nicolae beldiman spune

    Atita timp cat cetateanul din romania nu va avea un venit
    decent ,pentru a traii , nu se va putea revenii la o situatie buna in Romania.Cetateanul roman suporta toata paguba si
    risipa care au facut-o pina acum guvernantii.Daca cetateanul are un venit decent ,acesta va cumpara produse , va platii servicii , va fi un consumator bun , iar circulatia banilor se va marii.Daca cetateanul nu are banii suficienti , el nu va avea cu ce sa achizitioneze produse, servicii, etc si circulatia banilor va stagna,rezultind firme fara profit , impozite mici etc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata