Depozitele în lei ale românilor, tot mai sărace! Ce câştiguri oferă băncile?

– De la o luna la alta, romanii isi pierd increderea in leu. Drept dovada, in mai, depozitele bancare ale persoanelor fizice au scazut cu 0,6% fata de aprilie. Iar viitorul nu suna bine, daca ne gandim ca de la 1 iulie dobanzile vor fi impozitate.

Luna trecuta, depozitele bancare ale persoanelor fizice au scazut cu 0,6%, la 62,8 miliarde de lei, fata de aprilie 2010, in timp ce depunerile in valuta au urcat cu 2%, la 9,2 miliarde euro, arata datele BNR.

Citeste si:  Se dă startul înscrierilor în competiția de arhitectură Imagine Dumbrava Vlăsiei

Ceea ce denota neincrederea romanilor fata de evolutia monedei nationale, dar arata si cat de greu le este oamenilor sa mai faca economii, in conditiile taierii salariilor si pensiilor, arată Incont.ro.

Colac peste pupaza, mai vine si impozitul de 16% aplicat de luna viitoare dobanzilor, pe care statul hotarase in 2009 sa-l elimine, pentru a incuraja economisirea si pentru a diminua efectele crizei.

Este o lovitura dura, mai ales ca, fata de anul trecut, cand dobanzile erau de pana la 14% pe an, acum vedem randamente anuale de maximum 7,75%, dar sunt banci care ofera si mai putin: 4% pe an.

Citeste si:  Noua ofertă a grădinii zoologice din Londra: Cabane pentru a dormi în mijlocul leilor

In cazul unui depozit de 1.000 de lei pe un an, cu dobanda de 6,5%, clientul va pierde 10 lei prin impozitare si va ramane cu 1.055 de lei in cont. Pentru ca multe banci percep un comision de retragere de 0,5%, va merge acasa cu 1.049 de lei, ceea ce inseamna o dobanda reala de 4,9%, exact cat estimeaza unii analisti ca va fi inflatia. Adica deponentul nu a castigat nimic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata