Se face primavară cu un bec? Cum poţi să reduci factura de energie fără investiţii majore

– Numarul cladirilor „verzi” din Romania este extrem de redus, dar pe piata se inregistreaza un interes mai mare fata de eficienta energetica, ca urmare a crizei economice. Becurile ecologice, schimbarea furnizorului de energie electrica sau sistemele cu senzori sunt doar cateva dintre metodele de economisire pe care le aplica companiile, scrie Dailybusiness.ro

Cum reduc costurile proprietarii de cladiri

1. Schimbarea furnizorului de energie

Renegocierea contractelor cu furnizorii, si daca este cazul schimbarea furnizorului de energie, pentru a reduce preturile la energie, este una din masurile frecvente de reducere a costurilor cu energia electrica.

Am aplicat aceasta masura la toate centrele comerciale administrate de noi, incepand cu momentul deschiderii lor: Shopping City Sibiu, Magnolia Shopping Center Brasov , European Retail Park Targu Mures, Felicia Shopping Center Iasi”, spune Silviu Ionita, de la Cushman&Wakefield. De asemenea si in parcul de retail Vitantis s-a aplicat aceasta solutie, conform proprietarilor.

Citeste si:  Instabilitate atmosferică accentuată la nivelul întregii ţări

2. Investitii in sisteme de genul BMS (Building Management System) pentru monitorizarea consumului de energie electrica pentru instalatiile de racire si ventilatie in cadrul cladirilor de birouri, dar si al galeriilor comerciale.

3. Inlocuirea becurilor normale cu becuri ecologice (energoeconomice) care ofera acelasi nivel de iluminare dar se reduce cadura degajata si automat se reduce consumul de energie electrica utilizata de aparatele de aer conditionat.

4. Instalarea unor senzori de prezenta, care sa aprinda lumina numai atunci cand sunt persoane in zona (holuri, toalete, scari de serviciu, spatii tehnice). Pot fi instalate si temporizatoare care intrerup automat iluminatul in camere sau pe holuri, dupa trecerea unei perioade de timp prestabilita.

Citeste si:  DNA: Fostul şef al Gărzii Financiare Sorin Florea, urmărit penal

5. Instalarea de panouri solare pentru centrala termica ca solutie alternativa pentru reducerea consumului de energie electrica. „Aceasta solutie inca nu s-a aplicat dar se analizeaza, avand in vedere suprafetele relativ mari ale acoperisurilor parcurilor comerciale – am recomandat analizarea acestei solutii tuturor centrelor comerciale administrate de Cushman & Wakefield”, mai spune Ionita.

Politicile „green” derulate la nivel international sunt frecvente si in cazul lanturilor hoteliere. Spre exemplu, reprezentantii unitatii Hilton din Capitala au spus pentru DailyBusiness.ro ca si-au redus costurile cu energia cu circa 25% in ultimii 2 ani, fara a derula investitii majore, ceea ce a ajutat business-ul in aceasta perioada, in care veniturile au scazut.

Citeste si:  Cele două companii energetice naţionale, înfiinţate până la sfârşitul lui 2009

Ce au facut oficialii Hilton din Bucuresti? „Spre exemplu, am schimbat toate becurile si am manageriat mai eficient consumul de apa”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata