Bogdan Baltazar: Mărirea TVA va creşte preţurile, dar inflaţia nu va creşte cu 5%

42

Creşterea TVA va duce la măriri de preţuri, dar inflaţia nu va creşte în acelaşi ritm, consideră consultantul financiar Bogdan Baltazar.

‘Creşterea TVA are un mare avantaj, pentru că este o taxă tare, deci încep să intre mai mulţi bani din prima zi în care se aplică noul nivel al taxei, fiind, din acest punct de vedere, mai puternică decât taxa pe venit sau pe profit. Desigur, vorbesc de un avantaj al încasatorului, nu al plătitorului’, a precizat ironic Bogdan Baltazar.

Citeste si:  Situaţie explozivă în Vestul ţării. Analiza apei din Beba Veche arată că ar fi contaminată cu arsenic

De aceea, părerea mea este că e posibil ca inflaţia să nu crească tot cu 5%, aşa cum se mai afirmă, pentru că mărirea TVA concomitent cu tăierea salariilor, va determina o scădere a cererii.
În aceste condiţii, pe fiecare verigă a lanţului, comercianţii vor încerca să vândă, şi dacă vor dori să poată vinde, va trebui să cedeze unul, două, poate chiar 3% de la adaosul comercial practicat până acum. Desigur, mă refer la comercianţii din sectoarele unde oferta este mai mare decât cererea’, a mai spus Bogdan Baltazar.

Citeste si:  La pas prin Bucureşti: Muzeul Naţional de Artă al României

Consultantul financiar a mai declarat că ‘speră că atunci când s-a decis creşterea TVA, a fost luat în calcul faptul că foarte multe produse şi servicii nu se vând cu acte, situaţie în care, evident, nu se plăteşte nici TVA.
Procentajul, deşi variază în funcţie de sursă, este destul de mare şi de aceea eu cred că el a fost luat în calcul atunci când s-a spus că din TVA se vor încasa anul acesta 3,5 – 4 miliarde de lei. Guvernul Boc a decis sâmbătă că TVA va creşte cu 5%, de la 19 la 24%, deoarece Curtea Constituţională a considerat că reducerea pensiilor cu 15% este neconstituţională.

Citeste si:  1000 de euro pentru a controla zborurile o noapte
Citește și
2 Comentarii
  1. eri spune

    Pai daca la unele produse nu se plateste tva de 19, nu inteleg de ce s-ar plati 24.
    Si nu inteleg logica prin care spune ca inflatia nu va creste? Se asteapta ca tva sa fie absorbita in pret???

  2. florin spune

    Asa mai zic si eu taxa pe valoare adaugata.. un sfert din pret. Economia nu va bubui, nu se va scufunda ci doar va face poc..
    Inca un an de scaderi si suntem gata.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata