BNR: Impactul majorării TVA asupra preţurilor va fi de 4,2%

6

Impactul majorării TVA asupra preţurilor va fi de 4,2%, context în care ţinta de inflaţie nu va mai putea fi atinsă, în 2010, a declarat luni (28 iunie 2010) la audierile în Comisiile parlamentare de specialiate reunite, Răzvan Stanca, reprezentantul Băncii Naţionale a României (BNR) în cadrul Consiliului Fiscal.

‘Creşterea preţurilor după majorarea TVA va fi strict aritmetică, de 4,2 la sută, iar această creştere se adaugă la inflaţie – ar ieşi aproximativ 8,5 la sută. Nu mai putem vorbi de atingerea ţintei de inflaţie, în acest an’, a declarat reprezentantul BNR în cadrul Consiliului Fiscal, ce urmează să fie validat de Parlament. La rândul său, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, consideră că impactul majorării TVA asupra inflaţiei va fi de 3%.

Citeste si:  Scrisoarea de intenţie către FMI, aprobată de Guvern

‘Impactul va fi de trei puncte procentuale asupra inflaţiei. În ansamblu, nu e normal să crească toţi agenţii economici preţurile cu patru la sută’, a explicat Dumitru.

În ceea ce priveşte perspectiva inflaţionistă, acesta a precizat că elementul psihologic va juca, în continuare, un rol important asupra aşteptărilor.

‘Elementul psihologic joacă un rol foarte important asupra aşteptărilor inflaţioniste. Toate deciziile agenţilor economici se iau încorporând aceste aşteptări’, a menţionat Ionuţ Dumitru.

De asemenea, reprezentantul Raiffeisen a adăugat că cea mai dificilă problemă a economiei româneşti este legată de deficitul bugetar. ‘Tindem spre 9% deficit. Este interzis prin lege ca BNR să participe pe piaţa primară a titlurilor de stat. Ea nu poate tipări bani să finanţeze deficitul.

Citeste si:  Proiectele eoliene şi solare nu vor mai fi finanţate din bani europeni în perioada 2014 - 2020

Pieţele financiare nu finanţează deficitele, sunt foarte nervoase şi taxează autorităţile suverane. Când se atinge o limită a datoriei publice se iau măsuri. În România, nu s-a procedat aşa. Deficitul poate fi făcut numai finanţând investiţii. Cheltuielile curente trebuie finanţate din venituri curente’, a precizat Ionuţ Dumitru.

Componenţa Consiliului Fiscal a fost validată, luni, de Comisiile parlamentare reunite de Buget, Finanţe, Economie şi Privatizare. CF va sprijini activitatea Guvernului şi Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiecţiilor bugetare şi a politicilor bugetare pe termen mediu şi lung.

Citeste si:  Traian Băsescu a graţiat-o pe Crina Tănasă, mamă a şapte copii minori

Propunerile pentru Consiliul Fiscal (CF) au fost transmise Parlamentului de către Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu. Acestea urmează să fie validate, marţi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Membrii Consiliului Fiscal vor avea un mandat de 9 ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata