Daniel Dăianu: Ceea ce s-a întâmplat azi nu este o prăbuşire a leului

Fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu consideră că deprecierea de luni, 28 iunie,  a leului faţă de euro nu reprezintă o prăbuşire a monedei naţionale şi afirmă că anunţata măsură de majorare a TVA nu poate genera o cădere a leului.

„Ceea ce s-a întâmplat azi nu e o prăbuşire a leului. Înseamnă că nu ştim ce înseamnă o prăbuşire a leului. O prăbuşire a leului ar fi fost dacă s-ar fi dus de la 4,2-4,3 la 5. Atunci am fi putut vorbi într-adevăr de o cădere liberă a leului”, a declarat Daniel Dăianu luni, 28 iunie.

Comentând scenariile potrivit cărora un euro ar putea ajunge la 6 lei, fostul ministru de Finanţe a arătat că o astfel de situaţie este în acest moment greu de crezut.

„Oamenii aceştia (care lansează astfel de scenarii – n.red.) cred că sunt la simpozion ştiinţific. Când vorbeşti public şi mai ales reprezinţi BNR nu poţi să spui aşa ceva. Astea sunt scenarii foarte rele de care România este încă departe”, a subliniat Daniel Dăianu.

Citeste si:  BNR: Moneda virtuală nu este monedă naţională şi nici valută; acceptarea la plată nu este obligatorie

În opinia sa, există două condiţii astfel încât să se evite o mişcare a pieţelor care să fie destabilizatoare pentru economia românească.

Prima condiţie este luarea unor măsuri astfel încât în 2010 deficitul să fie de 7%, adică să se vadă efortul de a corecta „dezechilibrul foarte mare care nu e tolerat de pieţe”. El a arătat că fără o reducere a deficitului bugetar, România nu ar mai găsi finanţare, situaţie în care ar scădea drastic credibilitatea politicii economice româneşti.

„Trebuie, de asemenea, să avem măsuri care să arate că noi continuăm consolidarea în 2011, în 2012, pentru că mărirea TVA nu rezolvă marile dezechilibre din economia României care au impact asupra bugetului public, de pildă relaţia între populaţia activă şi populaţia de pensionari, faptul că noi am crescut salariile şi pensiile în anii trecuţi, în divorţ de dinamica productivităţii şi neputinţele economiei. Această situaţie este singulară în Uniunea Europeană, iar noi, dacă nu rezolvăm asemenea dezechilibre, nu vom mai avea credibilitate că ne putem finanţa deficitele bugetare”, a arătat Daniel Dăianu.

Citeste si:  Naufragiu în largul coastelor libiene: Cel puţin 14 morţi şi 215 persoane salvate

Fostul ministru de Finanţe este de părere că în 2011 ar trebui introdusă o impozitare diferenţiată, dar impozitarea profitului ar trebui să rămână la 16%.

„Aş lăsa însă impozitarea profitului la 16%, nu m-aş atinge de ea pentru că impozitarea diferenţiată a veniturilor persoanelor fizice nu afectează afacerile. Să nu identificăm impozitul pe profit cu impozitarea persoanelor fizice.

Impozitarea diferenţiată ar avea şi un efect de coagulant social. Când ceri unei ţări sacrificii foarte mari, ar trebui ca cei care au mult mai mult să contribuie cu mai mult”, a afirmat Daniel Dăianu.

Citeste si:  Accizele în 2015 vor fi în lei, la valoarea din 2014

El a propus ca măsură de colectare a banilor la buget şi lupta împotriva evaziunii fiscale.

„Suntem ţara unde evaziunea fiscală e cea mai intensă în Uniunea Europeană. Avem veniturile fiscale cele mai reduse pentru că avem evaziune fiscală organizată (…) cu interese foarte mari. Eu aş introduce aici o legislaţie extraordinar de severă, ca în vreme de război, cu pedepse foarte mari”, a conchis Dăianu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata