Efectele majorării TVA cu 5% vor lovi grav economia

10

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) este îngrijorată cu privire la decizia Guvernului de a creşte nivelul TVA cu 5%, până la 24%, considerând că efectele acestei măsuri ar lovi dramatic economia, atât la nivelul consumatorilor, cât şi al agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea în România, informează un comunicat al asociaţiei.

‘Urgenţa cu care se ia această măsură nu poate prevala în faţa consecinţelor nefaste, directe şi indirecte, şi nici nu poate scuza indolenţa decidenţilor politici când vine vorba despre măsurile ferme cerute de mediul de afaceri, în vederea asanării mediului economic şi rezolvării problemelor dezechilibrelor structurale care afectează bugetul României în ultimii ani.

Este de prisos să vorbim despre efectele măririi TVA pentru că toţi specialiştii in domeniu şi-au spus deja cuvântul. Dorim însă să atragem atenţia asupra faptului că pentru salvarea bugetului de stat singura soluţie viabilă este diminuarea evaziunii fiscale, care sufocă tot mai mult comerţul din România şi operatorii comerciali.
Tentaţia crescândă a agenţilor economici intermediari de a comite evaziune fiscală, în condiţiile în care acest fenomen reprezintă deja un flagel teribil al economiei româneşti, cu care autorităţile pierd lupta, în mod constant’, se spune în comunicat.

Citeste si:  Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, trimis în judecată pentru dare de mită

De asemenea, AMRCR menţionează că nenumăraţi producători au fost nevoiţi să pună lacăt afacerilor pentru că nu au mai putut ţine pasul cu importurile netaxate, fie că a fost vorba despre zahăr, carne, legume, fructe etc.
În opinia reprezentanţilor asociaţiei, fără eficientizarea activităţilor de combatere a evaziunii fiscale, toate încercările de a cârpi bugetul de stat vor fi în van, ba mai mult, se vor întoarce împotriva contribuabililor buni platnici, în timp ce reţelele organizate ale evazioniştilor de anvergură vor continua să funcţioneze fără emoţii.

Citeste si:  Om de afaceri din Piteşti, reţinut pentru evaziune fiscală de 3,5 milioane de lei

‘Atragem atenţia asupra faptului că însăşi această creştere a TVA-ului este o măsură care induce creşterea evaziunii fiscale, mai ales pe piaţa agro-alimentară, iar autorităţile de control fiscal şi vamal, depăşite tot timpul de situaţie, au uriaşa responsabilitate de a stopa criminalitatea în acest domeniu şi de a contribui, poate decisiv, la restabilirea echilibrului bugetar prin repunerea în fapt a legilor statului român.

Legi avem, dar dacă aparatul Ministerului de finanţe nu este suficient şi eficient in aplicarea măsurilor ani-evazioniste, luminiţa de la capătul tunelului se va lăsa mult si bine aşteptata’, se mai spune în comunicatul de presă.
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) este o asociaţie profesională din care fac parte cei mai mari jucători care operează pe piaţa de retail din România.

Citeste si:  Boc: Modificarea TVA sau a cotei unice nu s-a discutat în cadru instituţional

Aceasta a fost constituită în anul 2003 şi are în acest moment următorii membri Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, real, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Profi, Penny Market, Praktiker , Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach, OBI şi Mobexpert. AMRCR este singura reprezentantă a României la Eurocommerce.

Citește și
1 Comentariu
 1. tudor popescu spune

  Nu ne facem grija comerciantilor ! Ei au avut servicii de marketing cu care ar fi putut sa stie ca o economie poate fi lansata pe motorul de consum intern DACA BALANTA EI COMERCILALA ESTE O CIFRA MAI MARE CA ZERO daca NU …NU!Niciunuia nu ii este greu sa-si demonteze sopronul cu rafturi din Ro si sa-l mute in lumnea larga. Noi ramanem cu Vosganianii si Vladestii nostri care n-au stiut sa construiasca pe proprietatea privata a statului asfel de soproane pentru EXCCLUSIV pentru producatorii interni, macar asa cum ne pacalea Oprescu cu pietele de pe langa Academia Militara
  Ne facem griji pentru zona de productie care functiona pe credite de „jaf” practicate de bancile incurajate de ministrii de finante prin creditarea statului la dobanzi ridicate
  Acum asteptam ECHILIBRUL PRIN LEU A PRODUCTIEI NATIONALE CU CONSUMUL NATIONAL adica cei 6 lei ai lui Radulescu
  tudor
  tudor

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata