Andreea Paul Vass: Mai rămân soluţiile creşterii vârstei de pensionare şi impozitării pensiilor

Creşterea vârstei de pensionare şi impozitarea pensiilor rămân singurele variante de lucru pentru scăderea deficitelor mari ale fondului public de pensii, a susţinut marţi, 29 iunie, Andreea Paul Vass, consilierul economic al prim-ministrului Emil Boc.

„Deficitele mari ale fondului public de pensii pot fi rezolvate prin mărirea taxelor (contribuţiilor), diminuarea pensiilor, creşterea vârstei de pensionare, impozitarea pensiilor.

Prima variantă de lucru este indezirabilă, căci plasăm o povară fiscală suplimentară pe forţa de muncă. A doua opţiune a fost declarată neconstituţională în România. Ne rămân ultimele două variante de acţiune”, a arătat consilierul premierului, pe blogul său.

Citeste si:  Emil Boc: Directorii companiilor de stat vor avea salarii identice cu ale secretarilor de stat

Prin Codul Fiscal actual, se aplică un impozit de 16% la suma care depăşeşte 1.000 de lei din pensia lunară.
De asemenea, consilierul premierului Boc a recomandat pentru creşterea eficienţei sistemului public de pensii românesc creşterea accelerată a contribuţiilor la fondurilor de pensii.

„Ineficienţa sistemului public de pensii poate fi rezolvată prin investirea unei părţi din fondul public de pensii în investiţii productive, de exemplu, într-un fond mutual de obligaţiuni guvernamentale şi acţiuni corporatiste, deschiderea oportunităţii ca indivizii să înlocuiască parte din contribuţiile publice cu investiţii în conturi private de pensii – investiţiile în fondurilor private de pensii au randamente mai mari decât investiţiile în obligaţiuni guvernamentale.

Citeste si:  Primăria Focșani îl somează pe deputatul Ion Ștefan

Pentru România este recomandabilă creşterea cu viteză accelerată a contribuţiilor în fondurile private de pensii prin mecanisme fiscale atractive”, a explicat Andreea Paul Vass, pe site-ul personal.

Totodată, ea a arătat că prin decizia de neconstituţionalitate a reducerii pensiilor cu 15%, pe motiv că statul a gestionat defectuos fondul de pensii, Curtea Constituţională demonstrează că nu înţelege că fondul public de pensii nu este expus unui randament economic.

„Curtea Constituţională a invocat drept argument împotriva diminuării pensiilor ‘proasta gestiune a bugetului public de pensii’, fără a înţelege că fondul public de pensii nu este expus vreunui randament economic, ci este un transfer pur intergeneraţional”, a mai afirmat Andreea Paul Vass, pe blogul său.

Citeste si:  Ministerul Sănătăţii: Asistenţii medicali şi moaşele se vor pensiona la 65 de ani
Citește și
2 Comentarii
 1. tudor popescu spune

  Andreea a ramas singura purtatiare de cuvant televizabil. Imaginati-va ce se ascunde prin palatul Victoria si nu se televizeaza.
  La solutiile pentru a genera activitate in societate cine sa gandesca ? Cu ce sa gandeasca ? Cine sa asculte concluziile unei eventuale gandiri chiar proasta? Cu ce sa compare si sa aprecieze ?
  De fapt exista vre-un inteligent care sa exp[lice mecanismul prin care s-a prabusit Ro?
  Daca nu stim pe ce poteca am cazut in groapa cum sa vedem vre-un drun spre revenire ?

  Observati ca abia dupa un an a priceput Adrian Vasilescu ca imobiliarele nu0si vor reveni?
  Daca el ar fi priceput pe ce filiera ne0am prabusit spunea asta acum doi ani . Nu0i mai pierdeam ! SI TOT ASA PANA NE TREZIM … pana se trezeste presa si incepe sa investihjeze mai avem de suferit ceva
  tudor

 2. oana spune

  guvernul a venit cu 2 seturi de masuri si a fost oprit pe cat de mult posibil de catre opozitie in speranta sa nu primim transa de la FMI, dar eu cred ca vom primi acei bani si vor fi impartiti unde trebuie si cat trebuie, nu mai e vreme de hotie

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata