Legea parteneriatului public-privat, adoptată de Camera Deputaţilor

14

Deputaţii au aprobat luni, 28 iunie, cu 261 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” şi două abţineri proiectul de lege privind parteneriatul public-privat. Iniţiativa are ca obiect de reglementare simplificarea procedurilor de parteneriat public-privat.

„Parteneriatul public-privat constituie premisa asigurării coerenţei aplicării unor programe şi transparenţei realizării lor. În acelaşi timp, parteneriatul contribuie implicit la întărirea sistemului de guvernare şi la dezvoltarea locală. De asemenea, parteneriatul public-privat poate constitui în anumite momente economice critice, inclusiv în cel pe care îl depăşeşte România, una dintre principalele surse de dezvoltare economică sau de menţinere a unui grad de dezvoltare constant de creare de locuri de muncă sau de menţinerea unei rate scăzute a şomajului, de creare de resurse bugetare constante şi sigure, atât la bugetele locale, cât şi la cel central”, potrivit Guvernului.

Citeste si:  Vlădescu: Majorarea unor taxe nu este suficientă pentru depăşirea crizei

Actul normativ instituie cinci tipuri de parteneriate, pe o perioadă de maximum 49 de ani, dar prevede şi posibilitatea încheierii altor tipuri de contracte, cu condiţia respectării legii.

În cadrul acestor parteneriate, investitorul poate să-şi asume proiectarea şi construcţia unui bun cu posibilitatea perceperii unor tarife care să asigure costurile întreţinerii bunului şi un profit rezonabil ori preluarea unui bun existent în contract de leasing, cu posibilitatea prestării unor servicii aducătoare de venituri.

Propunerea a fost adoptată pe 5 mai de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Citeste si:  Cotovelea susţine că România va fi 90% informatizată în următorii patru ani
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata