Parlamentul a eliminat din legile austerităţii articolele privind diminuarea pensiilor şi recalcularea pensiilor magistraţilor

43

– Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a pus, marţi, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR) Legile privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

Senatorii şi deputaţii au votat, în cvasiunanimitate, Rapoartele comisiilor juridice reunite, prin care s-a stabilit eliminarea articolelor declarate neconstituţionale de Curte. Raportul comisiilor juridice reunite referitor la eliminarea articolului privind diminuarea pensiilor cu 15% a întrunit 321 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” şi nicio „abţinere”. Cel de-al doilea Raport, privind eliminarea prevederilor privind recalcularea pensiilor magistraţilor, a întrunit 323 voturi „pentru”, 24 „împotrivă” şi 3 „abţineri”.

Citeste si:  DIICOT confiscă bani, autoturisme de lux, arme şi produse IT de la gruparea din Vâlcea

Deputatul social democrat Ioan Cindrea a arătat, la finalul votului asupra primului Raport, că eliminarea articolului privind creşterea pensiilor a reprezentat „o victorie pentru cei 6 milioane de pensionari” şi că PSD poate fi de acord, în această formă, cu cele două legi.

Spre deosebire de social democraţi, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a arătat că, deşi s-a făcut dreptate pentru pensionari, „este trist că nu s-a făcut dreptate şi pentru salariaţii cărora li se vor diminua veniturile cu 25%”, motiv pentru care reprezentanţii PNL nu sunt de acord cu această formă a legii.

Citeste si:  Sindicatele din CFR opresc trenurile pe 31 mai 2010

Deputatul PDL Daniel Oajdea, în motivaţia votului său,  a reclamat faptul că nu este „moral” ca judecătorii Curţii Constituţionale să se pronunţe în privinţa cuantumului pensiilor breslei din care fac parte, subliniind că îi va fi greu să explice celorlalte categorii de alegători, cu pensii mai mari, din categoria celor speciale, de ce numai magistraţii îşi vor păstra pensiile actuale.

Curtea Constituţională a României a decis că articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, este neconstituţional. Acest articol prevedea că pensiile şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I se diminuează cu 15%. De asemenea, Curtea a declarat neconstituţional articolul 1, litera c din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. Astfel, pensiile magistraţilor nu vor fi recalculate.

Citeste si:  Elena Udrea, la DNA: Exclus să plătesc o cauţiune în bani de 5 milioane de RON
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata