Societe Generale: România nu are alternativă la programul FMI

19

Investitorii ar trebui să cumpere lei româneşti, pe fondul speculaţiilor că moneda se va redresa de la nivelul minim record, deoarece turbulenţele politice din România se domolesc, permiţând introducerea măsurilor de austeritate şi finanţarea internaţională, au anunţat marţi analiştii băncii franceze Societe Generale, transmite Bloomberg.

Analiştii recomandă cumpărarea de lei, anticipând că moneda se va aprecia la 4,2 lei pentru un euro. Marţi dimineaţă, leul a scăzut la nivelul minim record de 4,3905 euro, apoi s-a apreciat cu 0,4 la sută, la 4,3504 euro, marţi la prânz.

Leul s-a depreciat cu 0,4 la sută şi faţă de dolar, ajungând la cel mai scăzut nivel de la căderea comunismului, în 1989.
Fondul Monetar Internaţional a amânat şedinţa în care urma să se discute împrumutul acordat României, după ce Curtea Constituţională a respins reducerea pensiilor cu 15 la sută, măsură necesară pentru reducerea deficitului, conform cerinţelor FMI.

Citeste si:  Cei patru judecători de la TB şi Dan Adamescu, trimişi în judecată de DNA

În 26 iunie, România a anunţat că va majora Taxa pe Valoarea Adăugată pentru reducerea deficitului. Liderul opoziţiei Victor Ponta a anunţat luni introducerea unei moţiuni de cenzură, după ce va obţine semnăturile a 236 de parlamentari.

‘Deoarece Guvernul a supravieţuit moţiunii din urmă cu două săptămâni, este improbabil să cadă acum din cauza aceluiaşi subiect, reducerea deficitului bugetar. Aşa cum ne aştepta, drumul spre reforme este unul accidentat şi va urma probabil o perioadă dificilă în continuare, dar nu există alternativă la programul FMI’, susţin analiştii Societe Generale.

Rata de schimb a leului este ‘foarte atractivă’, conform analizei Societe Generale. Riscurile sunt limitate de probabilitatea ca Banca Naţională a României să intervină pe piaţa valutară pentru a limita deprecierea leului, susţin analiştii băncii franceze.

Ministrul român de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a declarat marţi că România ‘nu are probleme de lichiditate’ iar ţara nu va solicita FMI o altă ţintă de deficit bugetar.

Citeste si:  BNR se opune majorării TVA, FMI nu agreează o cotă progresivă

Indicele BET al bursei de la Bucureşti a scăzut cu trei la sută, la 4.673,93, al cincilea mare declin dintre 93 de pieţe bursiere din întreaga lume. Al doilea cel mai sărac membru al UE se bazează pe împrumutul de 20 miliarde de euro de la FMI pentru sprijinirea economiei dar trebuie redus deficitul pentru a primi următoarele tranşe de la FMI.

Următoarea tranşă va fi de 850 milioane de euro iar 1,2 miliarde de euro sunt programaţi să vină de la UE.

Premierul Emil Boc a supravieţuit, cu opt voturi, unei moţiuni de cenzură luna aceasta, după ce partidele din opoziţie au fost împotriva planului de reducere cu 25 la sută a salariilor angajaţilor din sectorul public şi cu 15 la sută a pensiilor.

Un raport al Ministerului de Finanţe publicat luni arăta că deficitul bugetar pentru primele cinci luni din 2010 a fost de 3,1 la sută din PIB, ceea ce indică că ţinta de deficit de 6,8 la sută din PIB convenită cu FMI este realizabilă, se arată într-o analiză a băncii franceze Credit Agricole.

Citeste si:  Şeful Google: mă tem pentru generaţia Facebook

Banca germană Commerzbank apreciază că decizia guvernului Boc de majorare a TVA va exacerba recesiunea cu care se confruntă România şi va duce la majorarea semnificativă a inflaţiei iar ţinta de deficit este puţin probabil să fie atinsă. Banca germană a redus estimarea sa privind creşterea economiei în 2010 la 0,3 la sută, de la unu la sută.

‘Incertitudinile politice vor duce probabil la creşterea volatilităţii leului în următoarele săptămâni. Dacă opoziţia va ajunge într-adevăr să răstoarne guvernul Boc, planurile de economisire vor fi lăsate baltă. Această evoluţie va face ca ajutorul FMI să vină ‘ din nou într-un viitor îndepărtat’, susţin analiştii Commerzbank.

Citește și
1 Comentariu
  1. oana spune

    Ponta nu stie altceva decat motiuni si cum sa isi numere banii din buzunar , nu este interesat deloc de binele romanilor de rand care de fapt duc greul

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata