Theodor Stolojan: Nervozitatea de pe piaţa valutară vizează capacitatea României de a accesa banii de la FMI şi CE

Democrat-liberalul Theodor Stolojan a susţinut într-o declaraţie , că deprecierea leului în raport cu moneda europeană este efectul îngrijorării privind măsurile de austeritate luate de Executiv şi vizează inclusiv capacitatea României de a accesa fondurile FMI şi CE şi de a gestiona deficitul bugetar şi de cont curent.

“Scăderea cursului leu-euro este efectul unei anumite îngrijorări pe piaţa valutară vizavi de măsurile de austeritate pe care Guvernul le ia, respectiv cea privind reducerea pensiilor, declarată neconstituţională, şi o propunere de majorare a TVA, care încă nu este legiferată”, a comentat Stolojan.

Democrat-liberalul consideră că există o anumită incertitudine percepută de piaţa valutară, în special de speculatori, şi care se manifestă în deprecierea leului, însă crede că “lucrurile se vor calma” în momentul în care politicile guvernamentale de austeritate încep să fie aplicate.

Citeste si:  Scrisoarea de intenţie cu FMI nu a obţinut avizul CES

“Nervozitatea, ca să spunem aşa, de pe piaţa valutară este dacă România este capabilă să acceseze în continuare aceşti bani de la FMI şi CE. Ea se va risipi în momentul în care România are măsurile de austeritate aprobate şi trece la aplicarea lor. Deocamdată noi nu avem aceste măsuri aprobate legal în România. Este o îngrijorare vizavi de capacitatea României de a gestiona aceste probleme de deficit bugetar, de cont curent ş.a.m.d.”, a spus Stolojan.

Democrat-liberalul a susţinut că, prin majorarea TVA, România s-a aliniat practic la măsurile adoptate şi de alte state europene. În ceea ce priveşte rata inflaţiei, Stolojan a spus că “speră” ca ea să se cifreze sub 10% în acest an, în condiţiile în care România avea prevăzută o creştere a preţurilor de 4%, înainte de majorarea TVA, iar impactul suplimentar al acestei taxe mărite va fi de 4-4,5%.

Citeste si:  Înmatriculările noi de vehicule rutiere au scăzut cu 44,4%

Totuşi Stolojan s-a declarat optimist, întrucât, în opinia sa, presiunea consumului se va reduce. El a estimat că ratingul de ţară al României nu va fi scăzut încă, deoarece România se află în dialog cu FMI şi CE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner