Bursele europene au înregistrat marţi cel mai sever declin din ultimele trei săptămâni

35

Bursele europene au închis marţi, 29 iunie,  la cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni, din cauza temerilor privind finanţarea băncilor şi a redresării economiei mondiale, transmite Reuters.

Bursa londoneză a închis, marţi, în scădere puternică, cu 3,1 la sută, indicele principal FTSE-100 ajungând la valoarea de 4.914,22 puncte, în timp ce bursa de la Frankfurt a înregistrat un declin de 3,33 la sută, indicele principal DAX 30 ajungând la valoarea de 5.952,03 puncte iar bursa de la Paris a închis, marţi, în scădere puternică, cu 4,01 la sută, indicele principal CAC 40 ajungând la valoarea de 3.432,99 puncte.

Şi bursele asiatice au închis în scădere marţi, investitorii fiind afectaţi de aprecierea yenului şi pierderile puternice de pe piaţa chineză.

Citeste si:  INS: Creşterea economică a României din primul trimestru a fost revizuită la 3,9%

Bursa de pe Wall Street a deschis, marţi, în scădere puternică, după publicarea unui raport conform căruia încrederea consumatorilor în SUA a înregistrat un declin puternic în iunie din cauza temerilor privind situaţia de pe piaţa muncii.

‘Sporirea incertitudinilor şi neliniştilor privind viitoarea stare a economiei şi a pieţei muncii, acestea fiind fără îndoială un rezultat al recentelor evoluţii negative de pe piaţa muncii, reprezintă motivele de bază pentru scăderea semnificativă a încrederii consumatorilor din SUA’, a declarat Lynn Franco, director la Conference Board Consumer Research Center.

‘Ţinând cont de nivelul încă ridicat al optimismului privind creşterea economiei, unele dezamăgiri suplimentare sunt în faţa noastră, şi acest fapt va afecta în continuare pieţele bursiere’, a explicat analistul Tammo Greetfeld, de la UniCredit.

Citeste si:  Mazda va rechema în service 90.000 de vehicule Mazda 3

Cele mai afectate au fost acţiunile băncilor europene, indicele STOXX Europe 600 al acţiunilor bancare a înregistrat un declin de 4,2 la sută. Acţiunile Barclays, BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole au înregistrat scăderi între 6,3 şi 7,9 la sută.

Sectorul bancar este afectat de decizia Băncii Centrale Europene (BCE), de a nu mai acorda împrumuturi pe 12 luni ci pe trei luni, începând de mâine. ‘BCE, Eurosistemul, va face tot ce este necesar ca să existe lichidităţi. Este un termen limită important. Există câteva bănci care sunt într-o situaţie mai puţin bună şi care ar putea avea de suferit. Dar ne vom asigura că nu vor exista probleme şi totul va decurge corespunzător’, a declarat marţi Christian Noyer, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.

Citeste si:  Cioloş: Voi face ce îmi stă în putere pentru un rol cât mai activ al României în UE

Eliminarea împrumuturilor pe termen de 12 luni face parte din strategia pe termen lung a BCE de retragere a măsurilor de stimulare a economiei iar băncile şi-au luat măsuri de precauţie pentru a evita o criză de lichidităţi, a apreciat Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.

‘Decizia de a nu reînnoi împrumuturile pe 12 luni trebuie văzută ca o strategie pe termen lung a BCE de retragere a măsurilor de stimulare a economiei’, a explicat oficialul BCE. El a adăugat: ‘Între timp vor fi adoptate măsuri speciale, dar rămâne validă strategia de bază, de retragere a măsurilor de stimulare a economiei’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata