Ce s-a scumpit şi ce s-a ieftinit când Ungaria a mărit TVA

– Preţurile au sărit cu doar 1% după ce TVA a crescut cu cinci puncte. Pe întreg anul 2009, inflaţia a fost cu două puncte mai mare decât în anul anterior, relatează România Liberă.

Cu exact un an înaintea României, Ungaria a majorat TVA tot cu cinci puncte procentuale, de la 20 la 25%. Efectul a fost că, până la sfârşitul lunii iulie, inflaţia a fost de 1,3%. Apoi, în luna august, preţurile au scăzut cu 0,3% după care inflaţia practic a staţionat până la sfârşitul anului. Cu totul, inflaţia în Ungaria a crescut de la 3,4% în 2008 la 5,4% în 2009, cel mai mare nivel din UE. În România, inflaţia a scăzut de la 6,4% în 2008 la 4,7% în 2009.

Citeste si:  Cezar Ouatu, la 35 de ani: A venit momentul să fac o schimbare în familia mea şi să devină mai numeroasă

Lista de preţuri

Inflaţia de 1,3% consemnată de Ungaria în iulie 2009 a fost dată de o scumpire cu 3,2% a serviciilor şi o ieftinire cu 1,7% a alimentelor.

Cea mai mare scumpire a fost în zona divertismentului: 9,2% în iulie şi încă 3,2% în august. Carburanţii şi transportul urban s-au scumpit cu 4,5%, alcoolul şi tutunul – cu 2,9%, iar bunurile de folosinţă îndelungată – cu 2,4%. Electricitatea s-a scumpit cu doar 0,5% în iulie, dar cu 6,5% în august.

În cazul alimentelor, scumpiri au fost raportate la carnea de porc (5,5%), mezeluri (3,4%) şi carnea de pui (2,8%). Pâinea şi laptele, pentru care s-a păstrat o cotă redusă de 18% TVA, s-au ieftinit cu 1,5% respectiv 1,1%. Însă scăderile sezoniere de preţuri ale fructelor şi legumelor au făcut ca alimentele să se ieftinească, în medie, cu 1,7% în iulie. Ieftinirea a continuat şi în august, cu încă 2,8%. Altă ieftinire semnificativă s-a remarcat în cazul îmbrăcăminţii, ca urmare a promoţiilor de sezon: hainele s-au ieftinit cu 2,9% în iulie şi cu încă 2,3% în august.

Citeste si:  O zi la Parcul de Animale Sălbatice Ivo

 

Explicaţia oficială

„În cazul preţurilor neadministrate, schimbarea ratei TVA nu rezultă automat în creşterea preţurilor de consum, pentru că unii dintre comercianţi decid să nu crească preţurile sau să le crească doar parţial. De exemplu, în cazul taxelor de autostradă preţurile nu au crescut, deşi TVA s-a mărit de la 20 la 25%”, explică biroul ungar de statistică în comunicatul care detaliază evoluţia preţurilor în iulie 2009. În Ungaria, mărirea TVA nu a fost acompaniată de o reducere imediată a salariilor bugetarilor.

Citeste si:  Turkmenistanul, ţara în care se fumează cel mai puţin din lume

 

Comparaţie cu România

Dimpotrivă, impozitul pe venit a scăzut pentru toate categoriile de salariaţi. Aceste lucruri au stimulat consumul şi creşterea teoretică a preţurilor. Pe de altă parte, ungurii erau avertizaţi de la începutul anului că TVA va creşte, ceea ce le-a permis să-şi facă din timp ajustările. Combinaţia de măsuri fiscale de la jumătatea anului trecut a redresat, practic, finanţele publice ale ţării, care n-a mai avut nevoie de tranşele următoare de a Fondul Monetar Internaţional.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    LA CE TE POTI ASTEPTA DE LA BASESCU-BOC-MARKO-OPREA???????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata