Cum să te tratezi decent cu bani puţini

27

– Multe clinici private au contract cu sistemul public de asigurări şi oferă, în condiţii decente, servicii de medicină de familie, analize simple sau mai complicate, cum sunt de exemplu cele imagistice, ori controale la doctori specialişti. Dezavantajul este însă că riscaţi să pierdeţi timp la uşa medicului de familie.

De asemenea, puteţi găsi medicamente care se dau fără reţetă la preţuri mai mici dacă înainte de a cumpăra faceţi un sondaj pe site-urile farmaciilor, unde sunt afişate şi preţurile medicamentelor comercializate.

Citeste si:  Adrian Năstase spune că au fost ratate 4 ţinte în acordul cu FMI

De la 1 iulie 2010, sistemul de compensare al medicamentelor se va modifica. Se va pune un accent mai mare pe medicamentele generice, produsele cele mai folosite se vor compensa aproape de 100%, iar cele abia intrate pe piaţă, care sunt mult mai scumpe, vor fi compensate foarte puţin sau chiar deloc.

În noul sistem va fi introdus pe listele A şi B conceptul de coplată zero. Peste 700 de medicamente vor fi eliberate gratuit, iar pentru alte 910 va scădea coplata, conform noului sistem de compensare care ia în considerare medicamentele generice.

„Pentru un bolnav cu dislipidemie, medicamentul mai ieftin este simvastatina, în loc de atorvastatina, diferenţa dintre ele fiind de 100 de lei”, spune medicul de familie Remus Lupu.

Citeste si:  Hunedoara: Un bărbat muşcat de o viperă a mers la spital cu șarpele în borcan

E de menţionat că măsura creşterii TVA nu va afecta preţul medicamentelor, la aceste produse TVA-ul fiind de 9%. Va creşte însă la 24% TVA-ul pentru suplimente nutritive, informează Evenimentul Zilei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata