Majoritatea IMM-urilor ce efectuează export/import sunt expuse riscului valutar

14

Peste 70% dintre IMM-urile care efectuează operaţiuni de import şi/ sau export sunt expuse riscului valutar, pentru că nu aplică strategii de hedging care să îi protejeze pe importatori de aprecierea monedei europene şi, respectiv, pe exportatori, de deprecierea acesteia, conform unei analize a R&M Audit.

Strategiile de hedging sunt încă, din păcate, utilizate prioritar de companiile locale mari şi de cele multinaţionale; majoritatea firmelor mici şi mijlocii rămân expuse riscului valutar, care, în condiţiile actuale de criză, le afectează o dată în plus în mod negativ cash-flow-ul’, a explicat Mirela Şerban, managing partner R&M Audit, unul dintre liderii pieţei de contabilitate, consultanţă fiscală, financiară şi audit.

Conform analizei, în cazul importatorilor, aprecierea euro presupune un risc întrucât aceştia importă mărfuri pe care le introduc la vânzare la un anumit curs euro-leu, iar în cazul în care moneda europeană se apreciază în momentul în care aceştia trebuie să cumpere euro pentru a achita mărfurile importate au nevoie de mai mulţi lei decât au încasat/ previzionat.

Citeste si:  CRIST AGRO TRADE SRL - notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

În cazul exportatorilor, aceştia îşi vând produsele pe piaţa externă, considerând un anumit curs euro- leu la care au înregistrat costurile de producţie. În cazul în care euro se depreciază în momentul încasării contravalorii produselor, acesta va vinde euro obţinând mai puţini lei decât a investit pentru producţia respectiva.

‘În primul trimestru al anului curent, cursul BNR a evoluat de la 4,2265 lei pentru 1 euro pe 4 ianuarie, la 4,0958 lei pentru 1 euro în data de 31 martie, marcând astfel o variaţie de 3,09 la sută. Din 1 aprilie până în prezent, cursul valutar a avut o evoluţie în sens invers, ajungând din nou la peste 4,2800 lei pentru 1 euro. Pentru exportatorii, respectiv, importatorii care nu s-au protejat împotriva riscului valutar, acestea au fost pierderi care au afectat pe de o parte profitul, iar pe de alta parte cash-flow-ul necesar desfăşurării activităţii, în condiţiile în care şi aşa piaţa întreagă este afectată de lipsa de lichidităţi’, a arătat Mirela Şerban.

Citeste si:  CCR: începerea tratativelor pentru un punct de frontieră la Beba Veche?

Operaţiunile de hedging-ul presupun transferarea riscului valutar către terţi, prin intermediul contractelor de hedging încheiate cu băncile, prin operaţiuni desfăşurate pe pieţele de capital (contracte forward, futures sau opţiuni) sau prin poliţe de asigurare împotriva riscului valutar.

De exemplu, în momentul semnării unui contract, exportatorul se poate proteja împotriva deprecierii monedei de contract (euro, dolar american etc) prin încheierea unui contract de hedging cu o bancă, prin care va vinde suma în valută reprezentând contravaloarea contractului comercial, la un anumit termen şi la un anumit curs valutar.

În cazul unui importator, acesta se poate asigura împotriva aprecierii monedei de contract printr-un contract de hedging ce presupune cumpărarea la un anumit termen a valutei necesare plăţii importului. În ambele cazuri, banca cu care se încheie hedgingul preia riscul fluctuaţiei cursului de schimb.

Citeste si:  Câți km de gropi sunt pe drumurile naționale

În cazul strategiilor de hedging pe pieţele de capital, asigurarea împotriva evoluţiilor defavorabile ale cursului valutar se realizează deschizând poziţii (‘încheind contracte’) care ‘contrabalansează’ potenţialele pierderi din diferenţele de curs valutar interbancar.

‘Înainte de criza economică, o pierdere de 3- 4 la sută era suportabilă, fiind, în general, cu mult inferioară adaosurilor comerciale; în prezent însă, exportatorii trebuie să menţină preţurile cât mai jos pentru a fi competitivi pe pieţele externe, iar importatorii reduc preţurile întrucât consumul intern este la cote reduse; în consecinţă, diferenţele de curs valutar contează în prezent foarte mult, iar strategiile de hedging nu trebuie să fie considerate drept sofisticate.

Fluctuaţiile de curs valutar sunt printre puţinii factori de ale căror emoţii managerii pot scăpa în perioada actuală: informarea privind instrumentele pe care le pot folosi rămâne factorul decisiv însă în acest sens’, a precizat Mirela Şerban.


Citește și
1 Comentariu
 1. ADINA spune

  Gandirea unora este defectuoasa ! Majoritatea firmelor de Export , au nevoie intai de Import a unor materii prime si apoi pot efectua si Export.
  Se face o eroare a discrimina in 2010 Exportul si Importul mai ales ca facem parte dintr-o Uniune .
  Problema grava este ca nu s-a apreciat valoarea IMM-urilor , baza tuturor economiilor puternice , ba chiar au fost distruse cu zambetul pe buze , iar acum plangem ca nu avem bani la Buget.
  Milioane de Imm-uri au toate tarile civilizate si ideologia de a ajuta orice cetatean sa devina Intreprinzator , care aduce aport la Buget prin Contributii, Taxe si Impozite.
  La noi mentalitatea comunistoida-securistoida au calcat in picioare si acest lucru, la fel cum pe vremuri calcau in picioare si orice fiinta vie din tara. Sunt niste oameni bolnavi ! Din pacate in acesti 21 de ani s-au imbogatit foarte mult si sunt si mai agresivi , si mai reci si mai inumani si mai nepasatori fata de dreptul omului !
  Sa vedem cum vom iesi din ceea ce ni se intampla ?
  Parlamentarii vor fi legal si in sectorul Privat , asa ca nu mai citesc legile, vor face probabil concurenta neloiala, pile , relatii si poate si mai multa coruptie, asa ca ce IMM-uri mai sunt fara pile , pot inchide !
  Mai sunt si cheltuielile din Banul Public …de ce nu s-au redus aceste cheltuieli ? Este mai usor sa facem datorii externe ? Cine va plati aceste datorii externe ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata