Vlădescu: „Subiectul cota unică este deschis”

16

– Ministrul de Finanţe pune în discuţie un subiect pe care preşedintele Băsescu l-a declarat „de ne-negociat”. Sebastian Vlădescu a declarat ieri că pentru 2011 „tot sistemul de taxe şi impozite trebuie regândit”. „Deocamdată, elaborăm opţiuni pe care le oferim lumii politice, care trebuie să decidă în acord cu partenerii sociali pentru că este nevoie de consens. Din punctul meu de vedere, subiectul cota unică este deschis”.

 

Declaraţia vine în contextul pregătirilor pentru adoptarea bugetului pe 2011.

Anunţul că „subiectul cota unică este deschis” este însă unul deosebit de sensibil pentru Guvernul Boc, în condiţiile în care cota unică este piatra de temelie a programului de guvernare al PDL.

Citeste si:  Niţă: Termenul pentru depunerea ofertelor de preluare a Oltchim este 6 iunie

Totuşi, în situaţia măsurilor aspre pe care autorităţile sunt nevoite să le ia în această perioadă, ministrul Sebastian Vlădescu nu a ezitat să vorbească despre efectele pozitive pe care le-ar putea avea revenirea la un sistem progresiv de impozitare.

Într-un interviu televizat, imediat după anularea tăierii pensiilor de către Curtea Constituţională, Sebastian Vlădescu a declarat că „o variantă cu impozit diferenţiat care să se aplice tuturor tipurilor de venituri, deci inclusiv pensiilor, ar fi fost o variantă care regla ceva mai mult din deficienţele sistemului nostru bugetar şi fiscal în acest moment. Din păcate, în momentul când reduci salariile cu 25%, e greu să vii cu cote diferenţiate de taxare pe partea superioară a veniturilor, pentru că în acel moment unii oameni ar fi riscat să piardă 50% din venituri”.

Citeste si:  METRAX SRL - notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

El a explicat că politica de încurajare a investitiţiilor străine se poate menţine şi în cazul unui sistem de impozitare diferenţiat, pentru că nimic nu împiedică Guvernul să aplice un impozit pe profit chiar şi mai mic decât cota unică actuală, adică de numai 10%.

Continuarea în România Liberă

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata