Apa umflă preţurile. Ministerul şi producătorii se acuză de „analfabetism agricol”

– În scurt timp românii ar putea fi nevoiţi să dea cu 10% mai mult pe mâncare faţă de luna trecută. Pe lângă scumpirea cauzată de creşterea TVA la 24%, producătorii avertizează că vor aprecia şi ei preţurile cu 7-8% pentru a acoperi daunele provocate de inundaţiile şi de ploile din ultima perioadă. Estimările aparţin membrilor federaţiei Agrostar, care susţin că nu au de ales şi că vor fi producţii mai mici la cereale, legume şi fructe, dar şi de o calitate scăzută, scrie Gândul.

Contactat de Gândul, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, nu numai că a negat informaţiile Agrostar, ci a şi subliniat că reprezentanţii federaţiei sunt buni doar la zvonistică.

Citeste si:  BCR: Băncile-mamă încearcă să îşi menţină expunerea cât mai mare în România

„Au anunţat ei asta? Păi, ei (cei de la Agrostar- n.r.) sunt experţi…cum să vă spun…specialişti în zvonistică„, a fost prima reacţie a lui Rădulescu.

La insistenţele noastre, el a explicat şi de ce îi cataloghează astfel pe cei de la Agrostar. „Deci, per total, ce înseamnă inundaţii, ploi torenţiale, băltiri sunt 250.000 de hectare afectate. Din 9 milioane de hectare, 250.000 de hectare cred că e un 1- 2%. Deci, nici nu se pune problema de chestiunea asta (să crească preţurile- n.r.)”, a spus secretarul de stat.

Citeste si:  In 2019, România s-a situat pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată şi la producţia de porumb boabe şi floarea soarelui

Mai mult decât atât, „preţurile nu că vor rămâne pe loc, ci chiar vor mai scădea”, susţine Rădulescu. Cu o singură excepţie, spune el: cerealele. „Este normal să crească preţul la cereale pentru că la recoltare e un preţ mai mic întotdeauna. Până acum preţul grâului a fost 5.000- 5.100, iar la recoltare o să scadă pe la 4.000, după care creşte iar, tot anul, până la 5.000″, ne-a explicat oficialul din cadrul Ministerului Agriculturii.

Tudor Dorobanţu, secretar general al federaţiei Agrostar, a reacţionat la această declaraţie numindu-l pe Rădulescu „analfabet agricol”.

„Ce legătură are una cu alta? În România nu s-a cultivat niciodată toată suprafaţa de 9 milioane de hectare. Se cultivă numai jumătate din ea. În al doilea rând, estimarea privind scumpirea produselor aparţine industriei, deci nu este un zvon, şi se referă strict la pierderile suferite până acum„, ne-a spus secretarul general al Agrostar.

Citeste si:  Vreau să nu mai trăiesc într-o ţară bogată în care toate produsele se importă din alte ţări, spune premierul Pona

Întrebat dacă nu se poate diminua „pe traseu” scumpirea anunţată de producători şi la raft să fie mai mică, Dorobanţu a declarat că sunt şanse foarte mici, pentru că asta ar însemna ca furnizorii sau transportatorii sau reţelele comerciale să renunţe la o parte consistentă din profitul lor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata