Sectorul bancar austriac bine plasat în Europa de Est, dar îngrijorat de o regiune „cu două viteze”

Scenariile cele mai catastrofale ale analiştilor privind Europa Centrală şi de Est (CEE) nu s-au adeverit. Acum, perspectiva generală este pozitivă, iar analiştii sunt mult mai optimişti în privinţa a trei mari bănci – Bank Austria, Raiffeisen International şi Erste Group.

În general, băncile austriece sunt bine plasate în CEE, notează Financial Times. O măsură privind cât de mult s-au ameliorat percepţiile despre băncile austriece în ultimele luni, este aceea că au avut doar o menţionare sumară în frenezia actuală din mass-media privind testul de stres al instituţiilor financiare europene.

Cu o expunere relativ mică la economiile europene periferice, cum ar fi Grecia, şi fără a investi niciodată în titluri de creanţă toxice, cum au făcut rivalii lor germani, băncile vieneze nu mai reprezintă focalizarea principală a îngrijorării investitorilor.
Cu toate acestea, unele instituţii mai mici se confruntă cu o perioadă dificilă şi întregul sector este îngrijorat cu privire la cerinţele de capital mai mari şi taxele bancare care ameninţă profiturile.

A fost o altă poveste cu 18 luni în urmă, când economiile mai multor ţări din CEE au cunoscut un declin abrupt iar investitorii s-au speriat de expunerea bancilor austriece. Prăbuşirea ratelor monedelor naţionale în regiune a pus în pericol împrumuturile private şi comerciale, exprimate în euro sau franci elveţieni – ratele scăzute ale dobânzilor le făcuseră în mare măsură populare înainte de criză.

Citeste si:  MTI monitorizează constructorul părţii române a Podului Calafat - Vidin

Dar scenariile cele mai catastrofale ale analiştilor nu s-au adeverit. După o injecţie de capital nou anul trecut din partea guvernului, majoritatea băncilor au raportat profituri sănătoase, chiar dacă au fost obligate să constituie rezerve mari pentru a acoperi pierderile crescânde provocate de împrumuturi. „Perspectiva generală este pozitivă”, a afirmat Stefan Maxian, analist bancar cu sediul la Viena.

„Vârful la creditele neperformante este încă în faţa noastră, dar cheltuielile necesare de risc sunt deja in declin”, a precizat el. În pofida recesiunii dure, au existat foarte puţine falimente ale unor mari companii din Austria sau din regiunea CEE, a mai subliniat Maxian.
Vulnerabilităţile structurale publicate luna trecută de către Banca Naţională a Austriei au acordat sectorului de credit un certificat de sănătate curat. Chiar şi o recesiune cu dublă pantă în zona euro şi în regiunea CEE nu va forţa guvernul să desfăşoare operaţiuni de salvare mari, a prezis banca centrală.

Cu toate acestea, instituţii mai mici încă mai au probleme. Hypo Group Alpe Adria, banca regională odată deţinută de Bayerische Landesbank din Germania şi landul Carinthia, a trebuit să fie naţionalizată, în decembrie, după ce active acumulate pe parcursul unei perioade de expansiune rapidă în Balcani s-au înrăutăţit.
Analiştii sunt mult mai optimişti în privinţa celor trei mari bănci – Bank Austria, Raiffeisen International şi Erste Group.

Citeste si:  Dosarul nuclear iranian: A fost implicată Siemens în tranzacţii dubioase?

O redresare economică în ţările CEE va ridica profiturile acestor instituţii, spune Josef Christl, fost director la banca centrală, iar în prezent consultant. „Regiunea este mai bine echipată pentru a gestiona crizele decât unele ţări vest-europene, deoarece populaţia este mai dispusă să accepte austeritatea”.
Creditarea rămâne însă slabă şi, deşi unele ţări central-europene, cum ar fi Polonia, au demonstrat capacitate de adaptare, altele, cum ar fi România rămân în recesiune. Pe termen scurt, rezultatele băncilor vor reflecta răspândirea geografică a expunerii lor.

„Băncile austriece pot obţine mai mult capital, dar rentabilitatea capitalului propriu va avea de suferit”, spune Christl. O altă durere de cap este pericolul instituirii unor taxe bancare în Europa emergentă. Guvernul Ungariei intenţionează sa colecteze 200 de miliarde forinti de la acest sector pentru a-şi reduce deficitul bugetar. Băncile austriece sunt printre cele care încearcă să negocieze modificări la taxă din cauza impactului acesteia asupra filialelor lor locale.

Citeste si:  Carrefour se retrage de pe pieţele din Asia de Sud-Est

Ewald Nowotny, guvernatorul băncii centrale este „nervos” cu privire la introducerea taxelor bancare în regiune, avertizând că în Ungaria acest lucru ar putea duce la costuri mai mari de împrumut şi la regresul creşterii economice.
Bancherul-şef al Austriei descrie implicarea băncilor austriece în ţările din CEE drept „o poveste de succes „, dar spune ca modelul lor de afaceri trebuie să se schimbe în domenii cum ar fi emiterea de credite denominate în valută. „Trebuie să fim mai prudenţi şi să diferenţiem între diferitele regiuni”, spune el.

Cu toate acestea, băncile austriece sunt bine plasate pentru a profita în contextul în care revine cererea de servicii bancare în regiune iar consumatorii depun eforturi să ajungă din urmă standardele de viaţă din Occidentul mai bogat. „Europa de Est nu mai este un panaceu”, spune Maxian. „Dar procesul de convergenţă este din nou pe drumul cel bun şi va permite băncilor să crească”, apreciază el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata