Un drum naţional, case şi gospodării inundate de Prut în comuna Fălciu

Râul Prut s-a revărsat în zona localităţii Bogdăneşti din judeţul Vaslui inundând o porţiune de aproximativ 200 de metri din DN 24 A Bârlad – Murgeni – Fălciu.

Autorităţile au intervenit cu peste 1.000 de saci cu nisip pe care i-au amplasat de o parte şi de alta a carosabilului.

În comuna Fălciu, situată pe valea Prutului, au fost inundate patru case şi peste 50 de gospodării, în zonă existând în continuare riscul producerii unor inundaţii având în vedere că debitul râului este în creştere.

„Digul Cârja -Rânzeşti este în pericol din cauza valurilor puternice care lovesc în el. Am intervenit aici cu aproximativ 3.000 de saci cu nisip, utilaje şi forţă de muncă din comună, peste 150 de oameni, pentru a întări digul astfel încât să împiedicăm producerea unor inundaţii. Digul este în pericol să se rupă în orice moment”, a declarat luni, 12 iulie, Marian Guzgan, viceprimarul comunei Fălciu.

În noaptea de duminică spre luni, mai multe echipe de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Primăria Murgeni şi localnici, au muncit la întărirea unui dig de pe râul Elan, rupt de apă duminică seară în zona localităţii Cârja din judeţul Vaslui.

Citeste si:  Traian Băsescu: România nu susţine proiectul de tratat de securitate europeană propus de Medvedev

Apa scursă din râu a provocat mai multe pagube unor ferme piscicole din Cârja, iar zeci de oameni au fost mobilizaţi la faţa locului ca să repare digul, astfel încât apa să nu se extindă.

În acelaşi timp, râul Prut a depăşit duminică, în judeţul Vaslui, cu cinci centimetri cota istorică de 712 centimetri înregistrată în anul 2008.

Potrivit autorităţilor, se preconizează o cotă maximă de 740 de centimetri şi un debit de 740 de metri cubi/secundă în ziua de marţi, când pe Prut este aşteptată o viitură.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner