Ce crede ministrul de Finanţe care a introdus cota unică despre revenirea la impozitul progresiv

Ionuţ Popescu, ministrul de Finanţe care a intordus în 2005 cota unică de impozitare crede că revenirea la impozitarea progresivă ar fi total neproductivă şi că principiul impozitului unic ar trebui păstrat, chiar dacă ar fi necesară o ridicare a cotei, informează Money.ro.

Presiunile asupra bugetului de stat în urma politicilor ministrului de Finanţe Vosganian, în timpul mandatului căruia pensiile şi salariile au fost majorate semnificativ, au dat o lovitură puternică cotei unice.

“Eu am avut onoarea să fiu cel care a introdus cota unică de impozitare. A fost motivul pentru care am intrat în politică. Însă, aceasta a primit o lovitură puternică în 2007-2008. Majorarea pensiilor cu 70% şi a salariilor cu 50% au fost măsuri criminale şi iresponsabile şi au pus presiuni pe cota unică. Chestia asta nu s-a întâlnit nicăieri în lume”, spune Popescu.

Citeste si:  Teodorovici: Codul Fiscal va fi finalizat luna aceasta în Parlament, dar nu va fi aprobat fără acordul CE, FMI şi BM

“Toată lumea a spus că suntem singura ţară care vrea să scadă pensiile, dar tot noi am fost singura ţară care le-a mărit cu 70% în doar doi ani consecutivi”, adaugă acesta.

Acum, este nevoie de impozitare a pensiilor, spune fostul ministru. Cele constituite după principiul contributivităţii ar trebui să fie impozitate cu 16% – la nivelul cotei unice – , iar celor reglementate prin legi speciale ar trebui să li se aplice un impozit penalizator de 50%.

Acesta crede că principiul cotei unice ar putea fi păstrat şi că s-ar putea face o mărire a pragului, undeva la peste 20%.

Beneficiul cotei unice de impozitare constă nu numai într-o fiscalitate redusă, ci şi într-o birocraţie redusă, pentru că milioane de oameni nu au mai fost nevoiţi să depună declaraţiile globale de venit, crede fostul ministru al cabinetului Tăriceanu.

Citeste si:  Notarii vor primi onorarii reduse cu 30% la autentificarea contractelor pentru "Prima Casă"
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata