Daniel Funeriu: „După aplicarea reducerilor, salariul unui profesor ajunge la 700 de lei”

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a răspuns întrebărilor adresate de cititori atingând subiecte ca legea educaţiei, examenul de Bacalaureat, reforma din învăţământ, sau universităţile care produc diplome pe bandă rulantă. Funeriu a subliniat că legea educaţiei trebuie să treacă de Senat pentru a aduce îmbunătăţiri şi stabilitate sistemului educaţional românesc, scrie Adevarul.ro.

Cele mai importante declaraţii ale ministrului Funeriu

Dacă ne raportăm la ceea ce am declarat la începutul mandatului, lucrurile s-au petrecut cum am stabilit.

Am elaborat o nouă lege, am trecut-o prin Camera Deputaţilor, din motive politice, la Senat lucrurile merg mai lent. Sfârşitul de an şcolar a fost în parametri normali, numărul de zile de grevă au fost foarte puţine, cred că m-am achitat bine de prima parte a acestui mandat.

Citeste si:  Alina Gorghiu susţine că MECTS a afişat pe site o altă formă a legii Educaţiei decât cea din Parlament

Avem o problemă cu modul în care decurge procesul educaţional, în funcţie de aceste măsuri

Este suspect să ai o concentrare de note foarte mari în anumite localităţi sau promovabilitate zero în alte licee.

Orice sistem pentru a putea funcţiona în condiţii optime trebuie să se bazeze pe o resursă umană corect informată şi echitabil folosită. Modul de formare iniţială şi continuă nu este adecvat, de aceea am gândit foarte atent în noua lege. Procedurile de selectare. Nivelul de salarizare nu este unul adecvat, cu atât mai mult suntem în această perioadă în care trebuie să operăm aceste reduceri salariale drastice.

Citeste si:  #Prezidențiale 2019/Dăncilă: Nu vor promulga nici o lege care să aducă politici de austeritate în România

Salariul brut de intrare este undeva între 1100 – 1200, sunt salarii foarte mici. După reduceri, salariile vor ajunge la 700-800 de lei.

Cred că vârsta de pensionare trebuie să fie de 65 de ani, avem nevoie de sânge tânăr.

Despre diplomele obţinute în străinătate

Cred că diplomele obţinute la universităţile de top trebuie să fie echivalate automat. Nu cred că absolvenţii care au o diplomă de la o universitate de top  să nu fie echivalată automat. Sper ca până în lunea septembrie să avem un sistem online şi să nu se mai vină la minister.

Citeste si:  Povestea speculatorului de aur din spatele Roşiei Montane

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata