EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

România va informa CE cu privire la calitatea aerului în maximum două săptămâni

România ar putea să se aştepte la noi sancţiuni din partea Comisiei Europene cu privire la calitatea aerului din marile oraşe, dacă nu se conformează normelor europene, urmând ca până la data de 21 iulie să transmită CE o serie de detalii tehnice pentru 11 aglomerări urbane, a declarat, marţi, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

„Este o problemă foarte sensibilă, pentru că avem infringement de la Comisia Europeană, ceea ce înseamnă notificare ce ar putea fi urmată şi de alte sancţiuni, dacă nu dovedim că această calitate a aerului se supune regulilor europene. În decembrie 2009, România a transmis la CE programele de gestionare integrată a calităţii aerului pentru patru aglomerări (Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Craiova).

În martie 2010, noi am solicitat Comisiei scutire de la obligaţia de a aplica valoarea limită până la 11 iunie 2011, pentru 11 aglomerări (municipiile Iaşi, Craiova, Cluj, Bucureşti – arealul Berceni, Ploieşti, Baia Mare, Braşov, Bacău, Urziceni, Drobeta Turnu Severin, Copşa Mică şi Mediaş). Comisia a mai solicitat detalii tehnice pentru aceste aglomerări, care trebuie transmise până la data de 21 iulie.

Deoarece România nu a putut justifica solicitarea de exonerare pentru celelalte şase aglomerări, CE a transmis în 21 iunie 2010 a doua scrisoare de atenţionare prin care am intrat în procedură de infringement, ultima etapă înainte de a ajunge în faţa Curţii Europene de Justiţie’, a explicat Borbely, într-o videoconferinţă.

Potrivit ministrului Mediului, România nu s-a conformat nici în cazul a şase aglomerări pentru care ţara noastră solicitase exonerare.

„Comisia a declanşat în noiembrie 2009 procedura de infringement, pentru că nu s-a conformat în cazul a şase aglomerări şi nu a fost acceptată exonerarea pentru că nu sunt acele condiţii întrunite: aglomerarea Brăila, Constanţa (cu Medgidia, Constanţa, Mangalia, Năvodari), Galaţi şi toată zona de sud-est: Buzău, Rm. Sărat, Vrancea, Isaccea, Focşani, Piteşti (localităţile Piteşti şi Câmpulung Muscel) şi Timişoara’, a spus oficialul MMP.

Acesta a adăugat că, în luna martie, odată cu justificările de scutire în cazul celor 11 zone, pentru celelalte şase a fost transmis CE un calendar de elaborare şi promovare a programelor de gestionare integrată a calităţii aerului.

„Din anul 2000, există o ordonanţă de urgenţă, iar din anul 2004 o hotărâre de guvern prin care aceste autorităţi locale trebuiau să facă un plan pe termen scurt, mediu şi lung şi să aplice unele prevederi ale UE care nu sunt foarte sofisticate, nu sunt cu bani foarte mulţi. Şi sunt şi sancţiuni în acest sens.

Am discutat cu Garda de Mediu pentru a se implica mai puternic. Vreau să atrag atenţia că prevederile legii sună în felul următor: amenzile sunt de la 10 milioane la 50 de milioane de lei pentru neîndeplinirea de către unii primari a unor obligaţii privind planurile care, la ora actuală, nici nu există”, a subliniat Laszlo Borbely.

Şeful de la Mediu a punctat şi faptul că au existat administraţii locale care şi-au respectat calendarul în privinţa gestionării calităţii aerului, cum ar fi: Buzău, Argeş şi Timiş.

„Pentru celelalte, termenele au fost sau sunt în pericol de a fi depăşite: Galaţi, Tulcea, Vrancea, Constanţa. Aceste programe trebuie să fie cuantificabile cu termenele de finalizare cât mai rapide. Se impune, evident, şi o evaluare financiară. Menţionăm aglomerarea Timişoara, pentru care chiar dacă s-a elaborat programul de gestionare a calităţii aerului, în anul 2009 s-a înregistrat, din păcate, numeroase depăşiri ale valorilor limită”, a precizat ministrul.

Printre măsurile ce trebuie aplicate sugerate de Laszlo Borbely se află: spălarea străzilor, perdele umede pentru şantiere în construcţie, salubrizarea adecvată, interzicerea traficului de autovehicule cu gabarit depăşit, reducerea sau devierea temporară a traficului rutier, etc.

„În cazul în care nu vom putea transmite un răspuns scris credibil CE, atunci penalitatea se va aplica României şi nu doar administraţiei publice centrale, să fim foarte clari’, a avertizat Borbely.

În data de 24 iunie, Comisia Europeană le-a cerut României, Belgiei şi Greciei să implementeze deplin legislaţia UE privind calitatea aerului, fiind vorba de nivelul concentraţiei de particule din aer cu dimensiuni de cel mult 10 micrometri (numite generic PM10).

Cele trei ţări membre au la dispoziţie două luni să răspundă cererii Comisiei, care este întocmită sub forma unei opinii motivate.

În urma lansării procedurii de infringement, România a prezentat o cerere de exceptare, care este în curs de evaluare de către executivul UE. Întrucât mai multe zone în care valorile concentraţiei de particule PM10 depăşesc limitele admise nu sunt acoperite de respectiva solicitare a autorităţilor române, Comisia a decis să trimită o opinie motivată ţării noastre.

Directiva europeană 50/2008 cerea statelor membre să asigure până în anul 2005 că sunt îndeplinite valorile limită ale concentraţiilor de PM10.

Limitele impuse sunt valoarea concentraţiei medii anuale (40 micrograme/mc) şi valoarea concentraţiei zilnice (50 micrograme/mc), aceasta din urmă trebuind să nu fie depăşită în mai mult de 35 de zile calendaristice pe an.

Ţările membre pot solicita excepţii de la limitele concentraţiei de PM10 până în iunie 2011, dar aceste excepţii sunt condiţionate de faptul că statele respective trebuie să demonstreze că iau măsurile necesare pentru respectarea directivei până la termenul extins şi că pun în aplicare programe de calitate a aerului care să ducă la respectarea criteriilor şi în zonele care beneficiază de excepţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata