Actriţa Lucia Mureşan a fost condusă pe ultimul drum

Actriţa Lucia Mureşan a fost condusă miercuri (14 iulie 2010) pe ultimul drum, la Cluj-Napoca, de foşti studenţi şi prieteni de la Facultatea de Teatru a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti, de membrii familiei şi de apropiaţi ai acesteia.

În omagiul adus artistei, cancelarul Facultăţii de Teatru a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti şi fost asistent universitar al profesoarei Lucia Mureşan, dr. George V. Grigore, a evocat momente de neuitat petrecute alături de cea care le-a insuflat multor tineri dragostea pentru arta teatrală. ”Radioul a fost casa de dimineaţă a artistei Lucia Mureşan, televiziunea – casa de la amiază, iar scena casa ei de seară”, a spus dr. George V. Grigore.

Ceremonia religioasă a fost oficiată de preotul greco-catolic Teodor Lazăr, care a amintit celor veniţi să-şi ia rămas bun de la actriţă că ”ea şi-a trăit viaţa nespus de frumos, folosind talentul dat de Dumnezeu, pe care l-a dăruit lumii”. Părintele a evocat anii marii consacrări profesionale a artistei, cei de la Teatrul Nottara din Bucureşti (1954-1958), unde a fost apreciată de Horia Lovinescu şi de mari nume ale scenei româneşti, precum şi perioada clujeană, când a jucat alături de Silvia Ghelan sau de Melania Ursu.

Actriţa a fost înmormântată la Cimitirul Central din Cluj-Napoca, lângă soţul său, marele artist fotograf Ion Miclea. La catafalcul artistei au fost depuse, miercuri, numeroase coroane şi jerbe de flori, una dintre ale fiind alcătuită din mănunchiuri de floarea soarelui. Prieteni apropiaţi ai familiei au declarat că pentru ei ”cuplul Lucia Mureşan – Ion Miclea a fost un exemplu remarcabil”.

Una dintre fostele studente ale profesoarei Lucia Mureşan, venită de la Bucureşti la ceremonia funerară, a declarat că ”studenţii au iubit-o enorm, pentru că avea un suflet cu totul deosebit”. ”Nu a avut copii, iar noi toţi am fost fiii şi fiicele sale. Nu o vom uita niciodată”, a spus aceasta.
Lucia Mureşan a încetat din viaţă, duminică noapte, la Cluj-Napoca, la vârsta de 72 de ani. Actriţa suferea de o afecţiune gravă a coloanei, pentru care a fost operată de două ori.

Citeste si:  Zsa Zsa Gabor ar putea fi supusă tehnicii de "plastinare"

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (IATC), în anul 1958, Lucia Mureşan şi-a început activitatea didactică în această instituţie în anul 1963, susţinând cursul de „Arta şi tehnica vorbirii” până în anul 1992.
În perioada 1992 – 1996 a activat în cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti, susţinând cursurile de „Arta actorului”, „Vorbire scenică”, „Analiza procesului scenic”, iar între 1996 – 2002 a lucrat la Universitatea Ecologică din Bucureşti, devenind în 1997 decan al Facultăţii de Arte, specializarea Actorie.

Din 2002 a coordonat activitatea Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti, contribuind la formarea multor generaţii de tineri actori.

Citeste si:  Actorul Antonio Banderas, proprietarul unei echipe de motociclism-viteză

A jucat în peste 100 de spectacole din dramaturgia naţională şi internaţională, fiind Sonia din „Unchiul Vania”, de A.P.Cehov, Ofelia din „Hamlet”, de William Shakespeare, Aniutka din „Puterea întunericului”, de Lev Tolstoi, Ana din „Azilul de noapte”, de Maxim Gorki, Polixenia din „Hecuba”, de Euripide, Ondine din „Ondine”, de Jean Giraudoux, Desdemona din „Othello”, de William Shakespeare, Ranevskaia din „Livada de vişini”, de A.P.Cehov, Amelia din „Al patrulea anotimp” de Horia Lovinescu, Împărăteasa Tulia din „Negru şi Roşu”, de Horia Lovinescu, Doamna din „Cruciada copiilor”, de Lucian Blaga.

În filmografie s-a impus prin rolurile jucate în ”Gioconda fără surâs” în regia Malvinei Urşianu, „Buletin de Bucureşti” regia Virgil Calotescu, „Al 5-lea As”, regia Mircea Drăgan, „Rosemil”, regia Radu Gabrea, „Divorţ… din dragoste”, regia Andrei Blaier şi „Dizidenţii”, regia Nicolae Mărgineanu.
De asemenea, Lucia Mureşan a avut o bogată activitate în televiziune şi radio unde a coordonat emisiuni culturale încă din anul 1958. Cunoscută pentru timbrul său vocal deosebit, ea s-a identificat cu emisiunea ”Teleencicopedia”, ca şi Florian Pittiş. A fost căsătorită timp de 40 de ani cu fotograful Ion Miclea, „omul cu ochi de vrăjitor”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner