După ce au învins „secretul bancar elveţian”, SUA şi-au fixat atenţia asupra băncilor asiatice

SUA şi-au înteţit lupta împotriva evaziunii fiscale şi intenţionează să-şi umple bugetul cu bani pe care americanii îi ascund în zone offshore şi în diverse ‘oaze financiare’. Nimeni nu ştie despre câţi bani exact este vorba, însă specialiştii vorbesc despre sute de miliarde de dolari.

Însufleţit de rapiditatea cu care banca elveţiană UBS şi-a ‘predat’ clienţii, Washingtonul şi-a fixat atenţia asupra conturilor pe care americanii le deţin în Singapore şi Hong Kong, notează cotidianul rus Novâie Izvestia. Ministerul Justiţiei şi Fiscul din SUA luptă pe două fronturi: intern şi extern.

În urma amnistierii fiscale de anul trecut, circa 15.000 de americani au decis să intre în legalitate, săturându-se să se tot ascundă. Aceştia au plătit amenzi de numai 5-20% din cea mai mare sumă de pe conturile lor offshore din ultimii 6 ani, în timp ce evazioniştii înrăiţi – de 50%.

În 2010, speră Fiscul, numărul de evazionişti care se vor preda de bună voie va creşte, mai ales că în luna iunie parlamentarii elveţieni au sprijinit acordul dintre ţara lor şi SUA, care permite celei mai mari bănci elveţiene, UBS, să încalce secretul bancar şi să transmită autorităţilor americane datele despre conturile a circa 4.700 de cetăţeni americani. Împotriva a 17 clienţi UBS şi a 2 bancheri au fost declanşate deja anchete penale, iar banca însăşi a fost amendată de Ministerul Justiţiei al SUA cu o sumă în valoare de 780 milioane de dolari.

Citeste si:  Atenţie la rinichi: se îmbolnăveşte în tăcere !

Acum, SUA vor bate la uşa băncilor din toate ţările unde îşi păstrează banii cetăţenii americani, este convins Michael Weinstein, fost anchetator din cadrul Ministerului de Justiţie al SUA. ‘Cazul UBS este prima salvă într-un lung război’, a declarat acesta.
Într-adevăr, scrie Novâie Izvestia, după ce ‘i-au pus în genunchi pe orgolioşii şi secretoşii bancheri elveţieni’ şi după ce au simţit gustul ‘sângelui financiar‘, autorităţile americane au decis să-şi fixeze atenţia pe zonele offshore din Asia, unde s-au îndreptat acum miliardele elveţiene.

Citeste si:  China nu mai trebuie învinovăţită pentru suferinţele Americii

Ministerul Justiţiei al SUA a început să-i verifice pe clienţii asiatici ai uneia dintre cele mai mari bănci europene: banca britanică HSBC Holdings Plc. În ultimul raport al Boston Consulting se afirmă că în bănci din Singapore şi Hong Kong se află peste 700 de miliarde de dolari.
Chiar dacă această sumă este de trei ori mai mică decât cele 2 trilioane de ‘dolari elveţieni’, ea rămâne una impresionantă. De ancheta asiatică se ocupă acelaşi reprezentant al Ministerului american al Justiţiei ca şi de dosarul UBS, Kevin Downing.

Este de aşteptat ca Downing să reuşească şi de data aceasta, mai ales că situaţia HSBC se complică şi prin faptul că unul dintre colaboratorii săi din Elveţia a furat datele privind zeci de mii de conturi bancare din ţara alpină, date care au ajuns în mâinile autorităţilor franceze şi pe care Parisul le-ar putea împărţi cu alte ţări.
Washingtonul subliniază că va lupta nu cu o singură bancă şi nu cu o singură ţară: Hong Kong şi Singapore, care încearcă să ocupe nişa eliberată de Elveţia, vor fi primele vizate, însă după aceasta vor urma şi alte centre financiare din Asia şi chiar de pe alte continente.

Citeste si:  92.000 de documente confidenţiale despre conflictul afgan, devenite accesibile publicului larg prin internet şi prin presă

Potrivit specialiştilor, următoarea ţintă a SUA ar putea deveni Israelul şi America Latină. Serviciul Fiscal al SUA deţine reprezentanţe în mari centre financiar-bancare din întreaga lume. Cele mai mari sunt în Insulele Virgine, în Panama şi Hong Kong. În 2011 se aşteaptă majorarea personalului a opt asemenea reprezentanţe, urmând să se deschisă noi birouri în Beijing, Sidney şi Panama, iar numărul total de inspectori fiscali care vor monitoriza banii de pe conturile cetăţenilor americani se va majora cu 800 de persoane.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata