Escrocherie în pieţe: „Pepenii de Dăbuleni”, aduşi din Grecia sau Turcia

Românii cumpără de câteva săptămâni pepeni vânduţi sub celebrul brand oltenesc, fără să ştie că o mare parte din marfă este adusă cu vaporul din Grecia sau Turcia, scrie Adevărul.ro.

Comercianţii din Bucureşti vând pepeni turceşti şi greceşti sub numele de „Dăbuleni” sau de „Ialomiţa”, de când au simţit tendinţa pieţei către produsele româneşti. Pepenii verzi de Dăbuleni sunt primii care s-au copt anul acesta şi au ajuns pe tarabe, însă de acest lucru profită şi bişniţarii care cumpără produse de import de la angros şi le vând sub aceeaşi etichetă.

Acum, consumatorii din pieţe nu mai ştiu care e pepenele original, cel mai mic, bombat şi cu dungile mai închise la culoare, cel mijlociu şi de un verde mai deschis pe care scrie „pepene fff bun” sau uriaşii de un verde perfect pe care scrie tot „pepene de Dăbuleni fff dulce”.

Citeste si:  Ucraina ar putea introduce vize pentru cetăţenii ruşi

Vânzătorii păcălesc cumpărătorii spunând că vând pepeni verzi de Ialomita sau de Amara, deşi acolo lubeniţele vor fi numai bune de cules abia peste două săptămâni. Un producător din Amara, care vinde numai pepeni galbeni, căci numai aceştia s-au copt deocamdată, spune că cei verzi se coc mai greu decât cei de la Dăbuleni din cauza solului. La Dăbuleni, aceştia cresc pe nisip, la Amara, pe pământ negru. „Dungaţii” de Amara sunt mai mari decât cei de Dăbuleni şi sunt şi mai ­dulci. „Zici că sunt din zahăr”, spune producătorul.

Cum arată pepenii de Dăbuleni

– Au forma bombată şi sunt mai mici.
– Sunt de culoare verde închis uniform iar dacă au dungi, acestea sunt mai închise la culoare, astfel că diferenţa dintre ele şi restul pepenelui este mai mică.
– Coada este mai subţire şi verde.
– Pata unde au stat pe pământ e albă sau verde crud.
– Au seminţele mici şi negre.

Citeste si:  Zgonea şi-a înscris candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD; are susţinerea a 36 de filiale

Cum arată pepenii de import

– Pot fi aduşi din Grecia, Turcia sau Israel.
– Sunt cei mai mari şi au formă alungită.
– Îi recunoaşteţi după faptul că toţi din aceeaşi grămadă par să aibă aceeaşi mărime şi formă.
– Sunt mai deschişi la culoare decât restul, iar diferenţa de nuanţe dintre dungi şi fond e mai pregnantă.
– Dungile sunt mai rare şi mai late.
– Au codiţa uscată.

Pepenii galbeni româneşti

– Cei mai alungiţi, care par gata feliaţi sunt sigur autohtoni, pentru că se produc doar la noi.
– Ceilalţi rotunzi, cu coaja rugoasă, trebuie să fie cât mai aspri la pipăit şi de un galben pal.
– Sunt inegali ca formă, uneori cu pete, alteori crăpaţi.
– Cei de la Amara sunt deseori murdari de pământ, pentru că este mediul lor de cultură.
– În interior sunt făinoşi.

Citeste si:  Cazanciuc: Este nevoie de un miliard de euro pentru a investi în noi penitenciare care să acopere deficitul de locuri

Pepenii galbeni străini

– Sunt rotunzi, cu coaja striată, dar mai fină decât a celor româneşti.
– Culoarea este un galben viu, aproape ireal.
– În aceeaşi grămadă sunt apropiaţi ca formă, nu au pete, nu sunt crăpaţi.
– Sunt curaţi.
– Miezul este galben.
– Nu au gust pregnant şi nu sunt foarte dulci.
– Rezistă mai mult pe raft şi se zaharisesc mai repede decât cei româneşti.


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata