Giancarlo Galan relansează în Italia bătălia privind cotele de lapte

13

Ministrul italian pentru politici agricole, alimentare şi forestiere, Giancarlo Galan, a relansat bătălia privind cotele de lapte, anunţând că beneficiază şi de sprijinul premierului Silvio Berlusconi. Bruxellesul a anunţat că „nu există marje de negociere” privind procedura de infracţiune la care este expusă Italia în cazul amânării amenzilor impuse pentru încălcarea cotelor de lapte, informează Corriere della Sera.

Unda verde dată la 9 iulie de Comisia de buget din Senat amendamentului care prevede suspendarea plăţii amenzilor pentru fermierii care nu au respectat cotele de lapte, prelungind termenul limită până la 31 decembrie, a exacerbat tensiunile dintre Liga Nordului, care se opune plăţii amenzilor, şi ministrul Galan, care este împotriva suspendării plăţilor.

Galan a declarat luni, la Bruxelles: „Mă aflu aici pentru a da o impresie de seriozitate prezenţei italiene la Bruxelles”. El a mai precizat: „Am cea mai mare încredere în ministrul Tremonti deoarece nu cred că vrea să-şi rişte reputaţia autorizând introducerea amendamentului în legea financiară”.
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a confirmat luni că, în caz de aprobare a amendamentului, vor urma amenzile: „Nu există marje de negociere”, a avertizat el.

Marile asociaţii de agricultori sunt alături de Galan: „Neplata amenzilor ne-a costat deja 1,7 miliarde”, a explicat Confederaţia Italiană a Agricultorilor (CIA).
Liga Nordului insistă însă, invocând nereguli în cuantificarea cotelor: „Să se deschidă procedura de infracţiune. Instanţa de la Luxemburg va decide cine are dreptate”, a declarat europarlamentarul Ligii, Francesco Speroni.

Citeste si:  Cel mai piratat program TV

Într-o scrisoare a comisarului european pentru agricultură, adresată lui Galan în urma solicitării de către acesta a opiniei sale, Cioloş a afirmat: „Dacă amendamentul care prevede suspendarea plăţii amenzilor va fi adoptat, Comisia Europeană va fi constrânsă să iniţieze procedura de infracţiune”.
Considerând că amendamentul va avea aviz negativ de la oficiul legislativ al Palatului Chigi (guvern) şi că alături de Galan s-au aliniat miniştri importanţi ca Andrea Ronchi (ministrul pentru Politici europene) şi Franco Frattini (ministrul de externe) este greu de crezut că ministrul economiei Giulio Tremonti va da dreptate Ligii Nordului, potrivit Corriere della Sera.

„O mână de transgresori” a calificat Galan crescătorii de animale italieni care se îndreaptă cu tractoarele spre Bruxelles, pentru a protesta împotriva amenzilor impuse de UE pentru depăşirea cotelor de lapte. Potrivit La Stampa, Italia a obţinut deja în trecut o creştere a propriei capacităţi de producţie dar crescătorii nu se mulţumesc cu acest lucru şi se îndreaptă cu tractoarele spre Bruxelles. Aici îi va aştepta Galan pentru a apăra seriozitatea angajamentelor asumate de guvernul italian în cadrul comunitar.

Citeste si:  Ministerul Agriculturii pregăteşte un act normativ pentru compensaţii de 11 milioane euro în sectorul laptelui şi cărnii de porc

Nu este pentru prima dată când crescătorii din nordul Italiei se revoltă împotriva UE. Într-un marş precedent spre Roma ei au aruncat chiar bălegar peste poliţiştii care încercau să le oprească cortegiul. În actualul caz însă există un precedent: în urmă cu două săptămâni, tractoriştii au asediat regiunea Lombardia, decişi să nu plece până când preşedintele ei, Roberto Formigoni, şi administraţia sa nu vor găsi o soluţie la problemă.

La Milano, vicepreşedintele Ligii Nordului, Andrea Gibelli, şi noul consilier regional, Renzo Bossi, fiul lui Umberto Bossi, le-au dat asigurări în acest sens. Afacerea de la Bruxelles poate fi citită în două moduri, potrivit La Stampa: unul este clasica ciocnire dintre aliaţi, în prima linie aflându-se Galan, care încă de pe vremea în care conducea Veneto nu avea relaţii bune cu Liga şi le-a deteriorat după plecarea sa de la preşedinţia regiunii al doilea – o noutate – contestarea pleacă de la baza conducerii Ligii şi se adaugă nemulţumirilor acesteia împotriva imobilismului guvernului şi a faptului că federalismul de mult timp anunţat a fost amânat.

Citeste si:  Popularitatea preşedintelui rus Vladimir Putin atinge un nou record

Este dificil, a explicat Galan ca Italia să obţină o nouă creştere a propriei cote de lapte şi este iresponsabil din partea Ligii să alimenteze iluzia că totul se va rezolva. În cazul cotelor de lapte polemicile sunt destinate să se transfere de la sediul european la cel guvernamental italian, cu o ulterioară deteriorare a relaţiilor interne dintre Poporul Libertăţii (PdL) şi Liga Nordului, deja tensionate în ultimele zile, şi o creştere a presiunii pentru a obţine ca Ministerul Agriculturii să revină Ligii.

Potrivit Corriere della Sera, cotele de lapte sunt un instrument de politică agrară, introdus în 1984 în regulamentul comunitar, pentru a se evita producţii de lapte ce nu sunt necesare.
În urma unor calcule eronate, Italiei i-au fost alocate 10,3 milioane tone, în 1984, cu circa 50% mai puţin decât producţia efectivă. În martie 2009, Italia a obţinut 620.000 de tone de lapte în plus în urma decretului ministrului agriculturii Luca Zaia – o creştere a producţiei de 5%.
În perioada 2007-2008, Italia a primit 168 milioane de euro amenzi, până atunci acestea cifrându-de la 2,5 miliarde de euro. 76 de agricultori italieni au declarat că nu vor plăti amenzile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata