Ministerul Economiei a înregistrat plăţi de 12% din suma fondurile pentru competitivitatea economică

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a înregistrat plăţi în proporţie de numai 12% din suma alocată pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) privind creşterea competitivităţii economice, prin fonduri europene, a declarat marţi, 13 iulie, ministrul Adriean Videanu.

Potrivit acestuia, în perioada 2007-2010, au fost alocate fonduri de 5,318 miliarde de lei, iar valoarea plăţilor efective pentru proiectele aprobate este de 658 de milioane de lei, „din păcate numai 12% din suma alocată”.

„De asemenea, au fost aprobate decizii de finanţare către beneficiari pentru 1.100 de proiecte, în valoare de 2,138 miliarde de lei”, a menţionat Videanu.

În total, au fost depuse 6.179 de proiecte, în valoare de 50 de miliarde de lei, la care contribuţia UE este de 24 de miliarde de lei.

„Numărul proiectelor aprobate este de 1.722, contribuţia UE fiind de 3,15 miliarde de lei, reprezentând aproape 60% din suma alocată”, a precizat Videanu.

El a apreciat o redresare a activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, după ce guvernul le-a oferit facilitatea de a putea garanta cu activele pe care le achiziţionează credite pentru cofinanţarea programelor finanţate din fonduri comunitare.

Citeste si:  Videanu: Costul întreţinerii va creşte chiar şi cu 100%

„Se vede o înviorare a activităţii IMM-urilor care au avut proiectele aprobate imediat după ce am luat această decizie”, a spus Videanu.

La rândul său, premierul Emil Boc a cerut ministerelor să informeze agenţii economici care accesează fonduri comunitare în legătură cu facilităţile privind garantarea.

Să fie mediatizat şi cunoscut şi dat termen acestor oameni. Mă, fraţilor, v-am pus la dispoziţie toate alternativele, nu se poate, asta e viaţa! Merg la alţii, care pot”, a spus Boc.

De asemenea, capitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri a avut un efect pozitiv la accesarea fondurilor europene, a mai susţinut Adriean Videanu.

În privinţa POS Mediu, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a precizat că au fost depuse 248 de proiecte, în valoare de 22,16 miliarde de lei.

„În cadrul acestui program, din anul 2007 au fost aprobate 128 de proiecte, în valoare de 10,41 miliarde de lei, fiind semnate 103 contracte cu beneficiarii în valoare de 8,21 miliarde de lei. Nivelul plăţilor către beneficiari a ajuns la 913 milioane de lei, inclusiv prefinanţările”, a menţionat Borbely.

Citeste si:  România vinde bonduri denominate în euro cu scadenţa la 12 ani

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a menţionat că, „în cadrul POS Resurse umane, 5.597 de proiecte au fost depuse începând cu anul 2007, fiind aprobate 1.402 de proiecte, în valoare de 8,72 miliarde de lei”.

Potrivit acestuia, au fost contractate 979 de proiecte, în valoare 6,25 miliarde de lei şi au fost efectuate plăţi către beneficiari de 564 de milioane de lei.

De asemenea, în cadrul POS Asistenţă Tehnică, au fost depuse 60 de proiecte, cu o valoare totala de 307 milioane de lei, a menţionat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi.

Potrivit acestuia, au fost aprobate 45 de proiecte, în valoare de 232,5 milioane de lei. Valoarea plăţilor către beneficiari se ridică la 11,5 milioane de lei, a precizat Drăgoi.

Premierul Emil Boc a condus, marţi, la Palatul Victoria, şedinţa Comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor comunitare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner