Pericolul vine de pe Internet: Pastilele şi ceaiurile de slăbit, atentat la sănătate

Achiziţionarea aşa-ziselor pastile de slăbit şi a ceaiurilor cu acelaşi efect vă poate îmbolnăvi, avertizează Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM). Capsula de slăbit, vândută cu succes şi acum pe site-urile româneşti, conţine două substanţe periculoase. Specialiştii ANM au analizat produsul şi au constatat că acesta include sibutramină şi fenoftaleină, informează Cotidianul.ro.

 

„Sibutramina a fost interzisă la începutul acestui an de Agenţia Europeană a Medicamentului, din cauza riscurilor cardiovasculare ale acestei substanţe active, iar fenoftaleina, care are efect laxativ, s-a dovedit a fi o substanţă cancerigenă”, ne-a precizat farmacist Robert Ancuceanu, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Citeste si:  Attila Cseke: Guvernul plăteşte arieratele acumulate de spitale până în 30 iunie

Pe site-ul oficial al ANM a fost postată o secţiune de alertă pentru contrafaceri, care conţine recomandarea de a nu cumpăra pastile de slăbit comercializate pe Internet.

Alerta a fost dată în urma descoperirii în Statele Unite ale Americii a produsului Alli contrafăcut, un medicament utilizat pentru pierderea în greutate, acesta fiind disponibil cumpărătorilor prin intermediul Internetului.

Medicamentul autentic conţinea orlistat, substanţă folosită în cazurile de obezitate, iar cel contrafăcut avea ca substanţă activă sibutramina, interzisă din cauza riscului crescut de infarct.

„Internetul este cel mai fragil din punctul de vedere al siguranţei şi calităţii unui produs. Statistic, pe Internet se comercializează o cantitate enormă de medicamente contrafăcute, iar în România Ministerul Sănătăţii nu a autorizat nicio farmacie online.

Citeste si:  CMB: Interzicerea medicilor de a lucra simultan la stat şi la privat - o măsură dezastruoasă

De exemplu, la pilula albastră achiziţionată pe Internet s-au descoperit impurităţi mai mari de 5%, care sunt periculoase pentru sănătate. Sau au fost cazuri de contrafacere grosolană, când această pilulă era, de fapt, cretă albastră”, ne-a declarat Robert Ancuceanu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata