Lucian Croitoru, BNR: Dacă te-ai rănit la genunchi, nu te bandajezi la ureche

– Anticipatiile inflationiste din urmatoarea perioada sunt cele care vor dicta conduita politicii monetare a bancii centrale, a subliniat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street, estimand ca inflatia poate atinge tinta de 3% in 2011.

Consilierul guvernatorului BNR este de părere că majorarea cotei TVA are un efect recesionist deoarece extrage putere de cumparare si genereaza noi decizii de reducere a consumului. „Dinamica acestor decizii nu este cunoscuta, iar cresterea TVA nu a facut decat sa o complice”, spune Lucian Croitoru.

Citeste si:  Persoana fizică insolventă pierde dreptul de a-şi folosi banii sau vinde casa

Majorarea cotei TVA este o solutie rea din cauza ca problema este intr-un alt loc si ea nu este adresata adecvat. Daca te-ai ranit la genunchi, nu te bandajezi la ureche. Noi asa facem acum. Avem o problema la bugetul asigurarilor sociale si in bugetul de stat, insa fara sa facem o restructurare profunda am crescut TVA-ul. Ce sa facem cu veniturile suplimentare din TVA, atatea cate vor fi? Sa acoperim tot deficientele si ineficientele pe care le stim de 20 de ani?

Citeste si:  Construcţia a 10.000 de drumuri judeţene, un nou proiect al MDRT

Ordinea fireasca a lucrurilor este inversa. Intai rezolvi problemele pe partea de cheltuieli si, in masura in care ai rezolvat aceste probleme identifici alte masuri, in masura in care mai sunt necesare.

Sistemul bugetar din Romania are trei trasaturi specifice de care trebuie tinut cont atunci cand se formuleaza politica fiscala:

(i) raportul mare dintre numarul de pensionari si asistati social, pe de o parte, si numarul de platitori de impozite;

(ii) pondere mare a numarului de persoane pensionate la 40-42 de ani in totalul pensionarilor; si

Citeste si:  Universitatea "Al.I.Cuza" îşi dă în judecată studenţii pentru bani

(iii) proportia foarte mare a angajatilor bugetari in exces.

Nu incerci sa conservi un sistem cu asemenea probleme, ci incerci sa rezolvi problemele. Situatia aceasta nu a fost generata de un singur guvern, ea este inceputa din 1990 si toate guvernele au complicat-o”, susţine Lucian Croitoru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata