Bancherii se aşteaptă ca 10-20% din bugetari să aibă probleme cu plata ratelor

Odată cu aplicarea reducerilor salariale cu 25% în sistemul bugetar, bancherii se aşteaptă ca 10-20% din numărul celor care au credite să se confrunte cu restanţe, însă nu au emoţii prea mari, pentru că au deja în spate experienţa restructurărilor făcute pentru clienţii din mediul privat în 2009.

Bancherii spun că cel mai important este ca datornicul să vină la ofiţerul de credit şi să discute înainte de a acumula întârzieri importante, comentează Ziarul Financiar.

Un factor de considerat este creşterea salariilor în perioada scursă de la acordarea creditului până în prezent, astfel că o reducere îi poate aduce la situaţia iniţială. În cazul în care nu s-au mai îndatorat între timp, vor putea acoperi în continuare creditul”, spune Mihai Răuţă, director consumer risk la Raiffeisen Bank.

Citeste si:  Ministrul Muncii: Salariile ar fi putut să fie tăiate în 2011 şi cu 70%, fără măsurile de austeritate

Unele bănci au implementat programe speciale pentru clienţii care se confruntă cu probleme, încă din 2009, care cuprind soluţii de reducere temporară de dobândă pentru 6-12 luni fără modificarea termenului final, reeşalonări sau perioade de graţie de până la trei luni.

Dintre acestea, majoritatea clienţilor preferă soluţiile prin care rata lunară este redusă pe o perioadă de câteva luni. Aceste soluţii se pretează însă în special pentru cazurile în care datornicul se confruntă cu o reducere temporară a venitului.

În cazul în care reducerea este permanentă, o soluţie precum reeşalonarea creditului pe o perioadă mai lungă poate fi mai potrivită. Lungirea perioadei de rambursare aduce reduceri de rate doar în cazul creditelor cu termene medii, de 3 până la 5 ani.

Citeste si:  Creditul last-minute. Cum se împrumută România de pe-o zi pe alta pentru că nu mai are bani

În acest caz, efortul total al clientului este însă mai mare, pentru că plăteşte dobândă pentru sumele împrumutate pe o perioadă mai lungă.

Citește și
1 Comentariu
  1. apopei catalin spune

    banca volksbank nu cred ca a inteles problemele bugetarilor ca sa faci o reesalonare pe o durata de 6 luni este necesar sa faci aceeasi pasi pe care iai facut cand ai luat creditul adica sute de acte reevaluarea imobilului care este girat si cel mai grav ca dureaza 2 luni pana iti aporoba sfatul meu sa va feriti pe viitor de aceasta banca nu sunt seriosi deloc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata