Cum se împarte „tainul” la primării? Cam 30% din contractele publice revine unui „client fidel”

– Nu mai puţin de 28% din contractele încheiate de Primăria sectorului 3 din 2007 până acum au mers la firma Delta ACM ’93, controlată de omul de afaceri Florea Diaconu, iar 32% din contractele încheiate de Primăria sectorului 5 au fost încredinţate firmei Dioma International Exim, al cărei administrator este Marian Dumitru.

Contractele semnate reprezintă o mare parte din business pentru fiecare din cele două companii. Mai mult, contractele câştigate de Delta ACM ’93 au fost atribuite prin negociere fără anunţ de participare.

În total, companiile au câştigat în ultimii trei ani contracte cu o valoare de 925 mil. lei (circa 230 mil. euro), echivalentul a 30% din valoarea contractelor încheiate de cele două primării – 3,1 mld. lei, potrivit e-licitatie.ro, înfiinţat în ianuarie 2007.

Citeste si:  România, prima la proiecte de infrastructură mare din UE, dar ultima la absorbţia de fonduri

Aici sunt luate în calcul doar contractele directe, fără cele care sunt câştigate în consorţii, informează Ziarul Financiar. Primăriile sectorului 3 şi 5 nu au dorit să ofere nicio explicaţie privind modul în care cele două companii au reuşit să câştige atât de multe contracte.

Alocarea disproporţionată a unor fonduri din bugetele unor instituţii publice către o singură firmă poate fi una din cauzele care au adus critici din partea ultimului raport al Comisiei Europene, care susţine că instituţiile din România dau dovadă de multă slăbiciune în apărarea achiziţiilor publice în faţa conflictelor de interese şi acuză lipsa de transparenţă în acest sector.

Citeste si:  Isărescu, Boc şi Vlădescu, folosiţi în reclame la apartamente de lux fără ştirea lor!

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata