Elena Udrea dă contractele de licitaţii unei firme în insolvenţă: SC Perfect Tour SRL

– Pe 20 aprilie 2010, Tribunalul  Bucureşti a pronunţat sentinţa de deschidere a insolvenţei împotriva „Perfect Tour”

– În mai 2010, firma deţinută de Corina Păduraru şi Damian Crivţonencu şi-a adjudecat licitaţia de 180.000 euro de la ministerul condus de Elena Udrea

Sentinţa a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă abia pe 21 iunie, când expira termenul limită de înscriere la masa credală

– De la pronunţarea sentinţei şi până în prezent, „Perfect Tour” şi-a mai adjudecat şi alte selecţii de oferte lansate de instituţii publice

 

În luna mai 2010, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, a organizat „Selecţie de oferte în vederea atribuirii contractului de servicii turistice necesare organizării vizitelor educaţionale şi de informare a reprezentanţilor mass-media, tour-operatorilor şi a altor creatori de opinie”.

Conform caietului de sarcini, criteriul utilizat în stabilirea ofertei câştigătoare a fost „cea mai bună ofertă din punct de vedere tehnico-economic”, iar „punctajul maxim acordat ofertei globale este de 100 puncte”, defalcat astfel:

– Capacitate economico-financiară: 40 de puncte
– Preţ pentru serviciile solicitate: 60 de puncte

Selecţia de oferte a fost adjudecată de firma „Perfect Tour” SRL (CUI 14241637), iar Elena Udrea a transmis chiar astăzi, 23 iulie 2010, o „dezminţire” la articolele de presă care acuzau faptul că rezultatul a fost influenţat de relaţia de rudenie între fostul consilier de stat Marius Crivţonencu şi patronatul firmei câştigătoare.

Ceea ce a uitat să ne spună ministrul Elena Udrea este „cum de a câştigat «Perfect Tour»” în condiţiile în care această firmă se află în procedură de insolvenţă?


Cum arăta, de fapt, situaţia firmei declarată câştigătoare?


Mai exact, conform Sentinţei Comerciale nr.3345 din 20 aprilie 2010, Tribunalul Bucureşti a admins cererea creditorului „Bob Development” şi a deschis procedura insolvenţei împotriva debitorului „Perfect Tour”, numind ca administrator judiciar „Consulta 99 SRL”.

Creanţa deţinută de „Bob Development” SRL se cifrează la 387.746,66 RON şi provine din rezilierea înainte de termen a unui contract de închiriere.


Demn de menţionat este faptul că instanţa a respins contestaţia depusă de „Perfect Tour”, una dintre motivaţiile Tribunalului fiind următoarea:

„Cele 66 de contracte anexate contestaţiei sunt contracte-cadru care nu probează capacitatea de plată din următoarele motive: nu este prevăzut preţul prestaţiei Perfect Tour; nu sunt urmate de contracte subsecvente din care ar putea rezulta contravaloarea serviciilor agreate; în situaţia în care aceste contracte cadru sunt urmate de contracte subsecvente, nu se face dovada încasării efective a contravalorii serviciilor presupus a fi prestate de debitoare. Încheierea unor contracte comerciale nu constituie o dovadă a fluxurilor monetare ale societăţii, ci cel mult o dovadă a solvabilităţii acesteia, care însă nu exclude încetarea plăţilor. Jurisprudenţa a statuat că: Prezumţia de insolvenţă nu poate fi răsturnată prin dovedirea continuării activităţii sau prin absenţa datoriilor faţă de alţi creditori”.

Citeste si:  Ministrul Mediului: Pădurile României sunt pline de răni şi trebuie să stopăm acest cancer al tăierilor ilegale

Conform legii, odată cu deschiderea procedurii de insolvenţă, instanţa a decis: „ridică debitorului dreptul de administrare – constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea. Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar, obligaţia de înstiinţare a băncilor revenindu-i administratorului judiciar”.

În aceste condiţii, se pune întrebarea cum s-a probat/analizat capacitatea economico-financiară a firmei „Perfect Tour”, astfel încât să fie desemnată câştigătoare (şi nu oricum, ci cu punctaj maxim)?


Insolvenţă ascunsă de ochii creditorilor


Deşi sentinţa a fost propunţată pe data de 20 aprilie 2010, comunicarea a fost emisă pe 16 iunie 2010, iar publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă s-a realizat pe 21 iunie 2010, exact data la care expira termenul de înscriere la masa credală! (astfel încât creditorii să nu mai dispună de timpul necesar pentru a se înscrie ca să-şi recupereze banii).

Mai mult, notificarea privind deschiderea insolvenţei nu a fost publicată nici până la această dată, astfel încât este puţin probabil ca vreun creditor să fi aflat de „minunea” care s-a întâmplat la „Perfect Tour”.

Pe 25 iunie 2010, „Perfect Tour” a făcut recurs, iar primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 11 octombrie 2010. După cum ne-a explicat doamna Elena Diaconu, expert în proceduri de insolvenţă şi lichidare, „în perioada până la judecarea recursului, procedura insolvenţei nu se suspendă, iar creditorii trebuie să se înscrie la masa credală în termenul stabilit de instanţă”.

Citeste si:  Elena Udrea: Voi încerca să fiu un parlamentar foarte activ

Chiar dacă „Perfect Tour” a primit comunicarea sentinţei în luna iunie 2010, ştia că se află în procedură de insolvenţă încă din aprilie. Cu toate acestea a participat şi a câştigat selecţia de oferte de la Ministerul Turismului, în condiţiile în care capacitatea economico-financiară avea o pondere de 40% în evaluarea ofertei.


Cu puţin „noroc”, „Perfect Tour” a adunat şi alte contracte publice


Mai mult, de la pronunţarea sentinţei „Perfect Tour” şi-a mai adjudecat şi alte selecţii de oferte, în special pentru prestări servicii transport aerian, printre cei care ar urma să beneficieze de serviile oferite de firma în insolvenţă „Perfect Tour” numărându-se:

  • Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (130.000 RON),
  • UM 0251 Bucureşti (84.047 RON),
  • Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi (155.605 RON),
  • Federaţia Română de Baschet (300.000 RON pentru 4 firme),
  • Direcţia Generală de Paşapoarte (26.050 RON) sau
  • Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern (350.000 RON pentru 5 firme). Toate instituţii publice!

Ce se va întâmpla cu aceste contracte? În mod normal, la astfel de contracte ar trebui să existe clauze pentru situaţia în care prestatorul de servicii (Perfect Tour”, în acest caz) intră în procedură de insolvenţă. Conform „bunelor obiceiuri româneşti”, se vor căuta motivaţii/subterfugii pentru derularea în continuare a contractelor (ba că există cerere de recurs, ba că nu s-a înscris nimeni la masa credală, ba că nu mai este timp pentru o nouă selecţie), fără a se ţine cont de faptul că la semnarea contractelor „Perfect Tour” ştia că este în insolvenţă… Poate doar contestaţiile contracandidaţilor vor schimba ceva-ceva.

SC „Perfect Tour” SRL a fost înfiinţată în anul 2001, cu sediul în Braşov, şi mutată în Bucureşti în 2004. Capitalul social de 400.000 RON este deţinut de Corina Păcuraru (99,9975%) şi Damian Crivţonencu (0,0025%). În 2009, cu 112 angajaţi, a realizat o cifră de afaceri de 76,9 milioane RON şi un profit brut de 126.095 RON, după ce în 2008 a raportat un profit brut de 55.022 RON, la o cifră de afaceri de 91,7 milioane RON.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner