O singură bancă a picat testul de stres. Vedeţi topul celor mai „stresate”/ „relaxate” bănci prezente în România

– O sigură bancă prezentă pe piaţa locală, dintr-un total de 18, a picat testul de stres realizat de autorităţile europene.

– Agricultural Bank of Greece sau ATE Bank nu a reuşit să atingă pragul de 6% impus pentru capitalul de bază, în situaţia în care economia recade în recesiune iar criza datoriilor se adânceşte. În realitate, Uniunea Europeană a stabilit pragul la 4%, însă pentru aceste teste de stres a fost majorat la 6%.

Capitalul de bază Tier 1 este utilizat ca măsură a rezistenţei băncilor la şoc, informează Ziarul Financiar.

Testele au fost desfăşurate pe un orizont temporal de doi ani, până la sfârşitul lui 2011, pentru trei situaţii ipotetice. Într-un prim caz s-a stabilit ce se întâmplă dacă situaţia economică rămâne neschimbată, dacă economia intră din nou în recesiune şi cel mai pesimist scenariu, dacă este recesiune iar criza datoriilor suverane se adânceşte.

Citeste si:  Europa riscă să cadă înapoi în recesiune

Cele mai „stresate” cinci bănci din România, cu cel mai mare risc de prăbuşire în cazul în care criza datoriilor se adânceşte, sunt: Agricultural Bank of Greece (ATEbank) cu capital de bază Tier 1, la 31 decembrie 2011 – 4,36%, Piraeus Bank Group (Piraeus) – 6%, Marfin Popular Bank Public (Marfin Bank) – 7,1%, National Bank of Greece (Banca Românească) – 7,4% şi Caixa cu un capital de bază Tier 1 de 7,7%.

La polul opus, cele mai rezistente bănci relevate de testul de stres sunt: Royal Bank of Scotland (11, 2%), Societe Generale (BRD) (10%), Bayerische Landesbank (MKB Romexterra Bank) şi ING Bank cu 8,8%, Millenium Bank cu 8,4%.

Citeste si:  Senatul a aprobat înfiinţarea Gărzilor forestiere

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner