Adevărul despre catastrofa de la Duisburg

Love Parade de la Duisburg s-a transformat într-o capcană mortală, însă aceasta nu este o ‘tragedie’, aşa cum se vrea să se acrediteze ideea, pentru că avertismente au existat încă dinainte, atât pentru poliţie cât şi pentru municipalitate, organizatori şi consultanţii ştiinţifici, comentează ediţia de luni a ziarului german Frankfurter Allgemeine.

Un adevărat scandal: 19 tineri călcaţi în picioare mortal de mulţime şi mai multe sute de persoane parţial rănite grav. Responsabilii caută în schimb să se scuze afirmând că ‘în următoarele săptămâni şi luni va fi nevoie de o analiză detaliată’ a motivelor care au dus la catastrofa de la Love Parade. Poliţia a confiscat deja documentele iar tribunalele vor clarifica într-o bună zi groaznicele evenimente de la Duisburg şi vor analiza vina în amănunt.

Însă deja de pe acum trebuie spuse nişte adevăruri simple, ca de exemplu acela că organizatorii celei mai mari manifestări de masă din Germania au fost depăşiţi de evenimente, fiind copleşiţi de mania grandorii şi nereacţionând la avetismentele participanţilor, în felul acesta fiind pusă în joc viaţa oamenilor, într-un mod neglijent.
Oare ce se aştepta de la tinerii care vin la o astfel de megamanifestare?

Citeste si:  Veniturile statelor OPEC au scăzut sub 1.000 de miliarde de dolari pentru prima dată după 2010

Să stea frumos la rând? Să nu încerce totul pentru a ajunge pe platoul festivalului şi să nu răstoarne garduri ca să ajungă mai repede înainte? Oare experţii în panică nu au observat cum la paradele anterioare oamenii se urcau în copaci, pe semafoare sau stâlpii de iluminat? Iar asta se petrecea pe strada ‘Strasse des 17 Juni’ din Berlin, de unde te puteai deplasa în toate direcţiile şi nu într-un tunel şi o rampă de acces, unde existau doar puţine căi de ieşire.

Organizatorii luaseră în calcul chiar şi efectele exploziei unei bombe în tunel. Oare era aşa de greu să ia în calcul cazul extrem al unor tineri dezlănţuiţi, care de pe drumul interzis se prăbuşesc în mulţime, provocând panică? Nu s-ar fi petrecut oare acelaşi lucru în cazul unei furtuni? Nu este vorba de o ‘tragedie’, aşa cum se încearcă să se acrediteze.

Aici nimeni nu este vinovat fără vină, nimeni neajungând orbeşte la această nenorocire, potrivit publicaţiei. Catastrofa de la Duisburg este un scandal şi pentru faptul că toţi au primit preavertismente: poliţia, municipalitatea, organizatorii şi consultanţii ştiinţifici. Acum 10 ani, la festivalul de muzică de la Roskilde (Danemarca) nouă persoane au decedat după ce au căzut pe un teren alunecos, fiind sufocaţi de cei care veneau din spate.

Citeste si:  A murit legendarul muzician britanic David Bowie

Acum un an, s-a refuzat organizarea unei manifestări Love Parade la Bochum (landul Renania de Nord Vestfalia), pe motiv că infrastructura oraşului nu era considerată potrivită. Acum doi ani, la Dortmund au venit la festival 1,6 milioane de persoane. Acest lucru putea să însemne pentru Duisburg că se poate întâmpla ceva imprevizibil, că infrastructura ar putea să nu fie potrivită şi că ar putea veni mase mari de oameni, ceea ce s-a şi întâmplat.

Love Parade, un copil al societăţii timpului liber şi un nepot al mişcării pentru pace, a luat sfârşit. Bucuria petrecerii s-a stins printre aceia care acum câteva zile, în timpul campionatului, savurau efectul masei la vizionările în public. Masa umană a devenit un risc de securitate. Deciziile la nivel municipal în ce priveşte astfel de manifestări de anvergură vor trebui analizate pe viitor mult mai exact iar aici securitatea trebuie să aibă primatul. Este ceea ce învaţă catastrofa de la Duisburg.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner