Bulevardele din Constanţa vor fi iluminate în zig-zag, pentru reducerea cheltuielilor

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a prezentat măsurile care vor fi luate pentru reducerea cheltuielilor cu 25%, conform normelor legislative impuse de Guvern, ceea ce va duce, susţine acesta, la neutilizarea a 21,5 milioane de lei din bugetul administraţiei locale pe anul 2010.

”Banii vor rămâne în trezorerie şi poate să-i folosească statul cum vrea, pe toată perioada asta. (…) Autorităţile şi instituţiile publice trebuie să diminueze cu 20% cheltuielile cu bunurile şi serviciile aprobate în buget, programate pentru a doua jumătate a anului 2010 şi rămase de executat, plus 5% creşterea de TVA, ceea ce înseamnă că un sfert din cheltuieli trebuie diminuate, pentru că altfel mă bagă în puşcărie”, a menţionat edilul, într-o conferinţă de presă.

Printre măsurile care vor fi luate se numără ”întreruperea becurilor de pe bulevarde, astfel încât să funcţioneze în zig-zag”, sistarea iluminării trotuarelor, precum şi a ”iluminatului arhitectural al muzeelor, bisericilor, Sălii Sporturilor”, dar dacă reducerile nu sunt suficiente, primarul spune că va opri iluminatul de tot cu o oră – două mai devreme.

Administraţia locală va reduce serviciile de pază, protecţie civilă şi poliţie comunitară, va renunţa la păzirea intersecţiilor şi, spune Mazăre, ”acestea vor fi pline de cerşetori”. Va fi redusă frecvenţa întreţinerii prin salubrizare a parcurilor de la 15 la 8 ori pe lună, gazonul nu va mai fi cosit de două ori pe lună, ci doar o singură dată, udarea spaţiilor verzi cu furtunul şi cu aspersoarele se va reduce de la 10 la 4 ori pe lună, iar tăierea şi toaletarea se vor face doar la copacii care sunt în pericol să se prăbuşească.

Citeste si:  Cel târziu luni, CFR-iştii vor avea salariile pe carduri

Aleile din parcuri nu vor mai fi măturate de 8 ori pe lună, ci doar de două ori, se va reduce şi frecvenţa golirii coşurilor de gunoi din parcuri şi de pe străzi şi se va renunţa la ‘lucrările de plivit buruieni, garduri vii, borduri şi la lucrările de prăşit’, a avertizat Mazăre.
Reducerile vor viza drepturile speciale ale salariaţilor, numărul autoturismelor, serviciile de curăţenie, deplasările salariaţilor, reparaţiile clădirilor, cheltuielile cu unităţile de învăţământ, precum şi cu serviciul de ecarisaj, programele de dezinsecţie, iar timpul de funcţionare a fântânilor arteziene se va înjumătăţi.

Primăria va renunţa la plantarea de arbori şi arbuşti, locurile de joacă nu vor mai fi reamenajate, statuile nu vor mai fi curăţate, iar trei din cele 12 cluburi pentru pensionari vor fi desfiinţate.
Măsurile de reducere a cheltuielilor au fost luate de Primăria Constanţa după ce, pe 16 iulie, consilierii locali au aprobat disponibilizarea a 150 dintr-un total de aproximativ 800 de salariaţi şi desfiinţarea a circa 200 de posturi ce erau vacante, ca urmare a prevederilor OUG 63 referitoare la restructurările din administraţie.

Citeste si:  Veniturile din străinătate declarate în 2014 de persoanele cu averi mari au crescut de şapte ori faţă de 2013
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner