Critici dure aduse lui Ban Ki-moon din interiorul ONU: ce se ascunde în spatele lor?

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a primit zilele trecute o ‘scrisoare demascatoare’ din partea unuia dintre adjuncţii săi, Inga-Britt Ahlenius.

Aceasta, aflată la finalul mandatului său de 5 ani, a profitat de procedura redactării unui raport final pentru a formula acuzaţii dure la adresa secretarului general al ONU.
Potrivit semnatarei raportului, Ban Ki-moon a subminat mereu eforturile luptei anticorupţie ale organizaţiei, făcându-se vinovat şi de alte încălcări la adresa personalului ONU.

Secretarul general ar fi împiedicat chiar activitatea dnei Ahlenius care, în calitate de şefă a Serviciului de control intern, conducea lupta anticorupţie. În acest domeniu de activitate ‘nu există transparenţă, nu există o evidenţă’, scrie Ahlenius în raport.
Sub forma în care scrisoarea dnei Ahlenius a ajuns la jurnalişti, aceasta conţine destul de puţine fapte concrete. Poate doar plângerea conform căreia Ban Ki-moon a respins numirea în funcţia de şef al Departamentului de anchetă a unui oarecare Robert Appleton, devenit cunoscut pentru anchetarea faptelor de corupţie în cadrul programului irakian ‘Petrol contra hrană’.

Datele din scrisoarea dnei Ahlenius au determinat o ripostă categorică din partea conducerii ONU. Replica lor se rezumă la aceea că tocmai dna Ahlenius este cea care a încălcat regulile interne ale ONU, încercând să-l impună pe candidatul sus-amintit eludând prevederile privind necesitatea desfşurării unui concurs. După cum a subliniat Vijay Nambiar, şeful de cabinet al secretarului general al ONU, Ahlenius pur şi simplu ‘a denaturat faptele’.

Citeste si:  O fotografie în care apare celebrul Billy The Kid i-ar putea aduce posesorului 5 milioane de dolari

Actualul scandal nu este primul din istoria acestei organizaţii internaţionale, subliniază cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. Tocmai abundenţa a tot felul de încălcări, inclusiv infracţiuni, a dus la crearea, în 1994, a Serviciului de control intern.
Acesta este menit să desfăşoare auditul activităţii financiare şi administrative a organizaţiei şi să cerceteze cazurile de încălcare a regulamentului intern. De obicei, aceste încălcări se referă la tot felul de abateri administrative.

Ziarul rus aminteşte că multe dintre cele mai răsunătoare scandaluri aveau substrat politic. Acest lucru se referă inclusiv la menţionatul program ‘Petrol contra hrană’, care permitea Irakului să exporte petrol şi să folosească resursele financiare obţinute pentru achiziţionarea de produse alimentare, medicamente şi alte mărfuri de primă necesitate.

De-a lungul întregii perioade cât a funcţionat acest program (din 1996 până în 2003), se făceau auzite acuzaţii conform cărora resursele obţinute nu erau folosite conform prevederilor, inclusiv de către înalţi funcţionari ai ONU.
De exemplu, la adresa fostului director al programului, Benon Sevan, a fost deschisă o anchetă, sub acuzaţia de corupţie şi luare de mită. Umbra suspiciunii planează şi asupra fostului secretar general al ONU, Kofi Annan.

Citeste si:  Normă la amenzi la medicii de familie: "Pe judeţ, în fiecare zi trebuie sancţionaţi 10 medici şi 10 pacienţi!"

În acelaşi timp, anchetele legate de acest program au devenit un fel de orchestrare a campaniei militare împotriva Irakului şi erau folosite pentru a face presiuni asupra ţărilor – inclusiv asupra Rusiei, subliniază Nezavisimaia Gazeta – şi politicienilor care menţineau contactele cu regimul lui Saddam Hussein şi care militau împotriva intervenţiei militare americane în Irak.

Se pare că actualul caz este unul asemănător, consideră ziarul rus, subliind că o dovadă în acest sens o constituie invocarea problemelor legate de numirea în funcţie a unui angajat care participase la ancheta pe marginea programului ‘Petrol contra hrană’.
În afară de aceasta, imediat după ce agenţia de presă AP publicase scrisoarea dnei Ahlenius, în favoarea acuzaţiilor formulate de aceasta s-a pronunţat şi Ileana Ros-Lehtinen, membru al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, cunoscută pentru obiecţiile periodice formulate la adresa ONU.

Nu este exclus să urmeze o cerere privind plafonarea contribuţiilor SUA la ONU. Nu este exclus, de asemenea, să fie vorba despre o subminare a şanselor lui Ban Ki-moon la realegerea pentru un al doilea mandat şi demararea unei campanii de promovare a unui alt candidat, mai comod. Mai ales că funcţia de secretar general al ONU este, totuşi, una dintre cele mai prestigioase din lume, conchide ziarul moscovit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner