Ruşii au o viziune diferită de cea a Kremlinului când vine vorba de modernizarea ţării

Ideile preşedintelui Dmitri Medvedev diferă de cele ale cetăţenilor ruşi atunci când vine vorba de domeniile cu care ar trebui să înceapă modernizarea Rusiei. Priorităţile cetăţenilor vizează reducerea aparatului de stat, independenţa instanţelor, concurenţa loială, alegerea prin vot direct a guvernatorilor, notează cotidianul Vedomosti în ediţia de marţi.

Prin modernizarea Rusiei, cetăţenii înţeleg nu atât inovaţiile tehnologice, cât mai ales reformele politice, relevă un sondaj realizat de grupul Zirkon în perioada 25-30 iunie, pe un eşantion de 1.600 de persoane. Intervievaţilor li s-a propus să enumere cinci indicii din care s-ar putea deduce că are loc o modernizare a ţării.

Cei mai mulţi respondenţi au numit lupta împotriva corupţiei (47%) şi reducerea numărului de funcţionari (42%) ca fiind cele mai importante criterii ale modernizării. Crearea condiţiilor pentru o concurenţă loială reprezintă un alt criteriu semnificativ pentru respondenţii cu studii, care trăiesc în oraşe, în timp ce marea masă a populaţiei asociază modernizarea cu inventarea medicamentului pentru cancer (27%).

Citeste si:  Ucraina a renunţat la statutul de ţară nealiniată

Între criteriile politice ale modernizării au fost numite o implicare mai activă a cetăţenilor în administraţia locală (18%), revenirea la alegerea directă a guvernatorilor, în prezent desemnaţi (12%), independenţa instanţelor (20%), asigurarea libertăţii mitingurilor (10%) şi liberul acces la mass-media (9%). Între criteriile tehnologice au fost menţionate elaborarea unor noi surse de energie (21%) şi trecerea la televiziunea digitală (12%).

Comisia prezidenţială pentru modernizarea economiei se axează pe cinci direcţii: eficienţa energetică, cercetarea nucleară şi spaţială – domenii în care Rusia întotdeauna a excelat, precum şi inovaţia medicală şi tehnică. Cel mai costisitor proiect în acest sens este centrul IT Skolkovo, care se vrea un Silicon Valley al Rusiei. Pentru realizarea lui, guvernul va aloca 170 de miliarde de ruble până în 2015.
Dar mulţi consideră că acest proiect nu este suficient. Cu un control strict asupra media, cetăţenii ruşi îşi doresc mai multă transparenţă, nu mai multe rachete spaţiale. Pentru cei mai mulţi dintre ruşi modernizarea este, în mare, un concept abstract, a declarat directorul Zirkon, Igor Zadorin.

Citeste si:  Nu văd pe termen scurt investiții din partea Rusiei și a Chinei - Dan Barna
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner