Succesele SUA în Afganistan nu sunt mai mari decât ale fostei URSS

Documentele secrete despre războiul din Afganistan, făcute publice de site-ul Wikileaks, relevă că armata afgană este incapabilă să lupte şi că pierderile în rândul civililor sunt mult mai mari decât cele prezentate oficial.

Această scurgere de informaţii va avea consecinţe serioase asupra Casei Albe, scriu ziarele moscovite de marţi. Presa rusă afirmă, citând experţi, că, după aproape nouă ani de război, succesele SUA şi ale aliaţilor lor nu sunt mai mari decât ale URSS, la acea vreme.
În SUA s-a produs o scurgere fără precedent de materiale secrete, prin publicarea pe Wikileaks a 92 de mii de documente ale Pentagonului despre operaţiunile din Afganistan, rezumă Kommersant.

Informaţiile desecretizate arată că lucrurile stau mai prost decât încearcă Washingtonul să le prezinte. Armata afgană este inaptă pentru luptă, pierderile înregistrate în rândul populaţiei civile sunt mult mai mari decât cifrele oficiale, iar talibanii sunt susţinuţi de statele vecine, Pakistan şi Iran. Scurgerea de informaţii va avea repercusiuni militare şi politice serioase asupra Casei Albe.

Citeste si:  William Hill susține oferta de preluare a lui Caesars de 3,7 miliarde de dolari

Kommersant notează că nu se cunoaşte exact care este sursa scurgerii de informaţii, dar nu este exclus să fie analistul de informaţii militare al SUA, Bradley Manning, arestat cu o lună în urmă în Irak pentru transmiterea către Wikileaks a peste 260 de mii de documente secrete. Tânărul de 22 de ani le-a copiat pe CD-uri obişnuite şi le-a dat site-ului din dorinţa de a spune lumii adevărul despre războaiele din Afganistan şi Irak.

Documentele sunt scrise de ofiţeri americani ce luptă în componenţa misiunii internaţionale de securitate ISAF şi constituie, în cea mai mare parte, rapoarte despre îndeplinirea misiunilor militare, o analiză a informaţiilor primite de la agenţi. Din aceste date se compune tabloul trist al unui război pe care cea mai puternică armată din lume şi aliaţii ei îl duc de aproape 9 ani.

Citeste si:  Recesiunea economică s-a mai atenuat, dar economia mondială nu a ieşit încă din criză

După cum rezultă din document, pierderile semnificative în rândul populaţiei paşnice din Afganistan se explică prin acţiunea aşa-numitului escadron american al morţii, al subunităţii secrete Task Force 373, care se ocupă de „vânătoarea” asupra talibanilor influenţi. Misiunea lor este „să-i prindă sau să-i ucidă”. Astfel, în timpul lichidării lui Abu Yahya al-Libi, au fost ucişi şi şapte copii. Înainte nu se ştia de existenţa Task Force 373, iar SUA şi NATO negau execuţiile extrajudiciare.

Barak Obama va suferi pierderi colosale după publicarea documentelor de Wikileaks, este de părere Kommersant. Toamna trecută, el a anunţat că retragerea militarilor americani din Afganistan va începe în 2011 şi că ei vor lăsa o ţară stabilă. Acum a devenit clar că declaraţia sa era peste măsură de optimistă, ceea ce nu va plăcea electoratului american, care în noiembrie va vota la alegerile pentru congres.

Citeste si:  Fotbal: PSG a refuzat o ofertă de 40 milioane euro de la Barca pentru Marquinhos

Talibanul este mai puternic ca oricând, scrie şi Moscovski Komsomoleţ, iar Vremia Novostei afirmă că scurgerea de informaţii provoacă cel mai mare scandal de când Obama a ajuns preşedintele SUA.
Nezavisimaia Gazeta remarcă un deja-vu, notând că istoria se repetă. În timpul războiului din Vietnam, presa americană a obţinut, de asemenea, materiale secrete care au compromis strategia Washingtonului, au condus la creşterea sentimentelor împotriva războiului şi, în cele din urmă, au determinat retragerea din Vietnam.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata