Metodologia pentru recalcularea pensiilor speciale, publicată în Monitorul Oficial

Normele metodologice pentru recalcularea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi diplomaţilor au fost publicate joi (29 iulie 2010) în Monitorul Oficial. Aceste pensii speciale se recalculează în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a documentului, potrivit hotărârii de guvern privind metodologia de calcul.

Recalcularea se va face prin determinarea punctajului anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizându-se algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii, cu respectarea metodologiei din această hotărâre. Conform HG, „recalcularea pensiilor de serviciu, prin determinarea punctajului mediu anual, se face pe baza documentelor existente în dosarele de pensii”.

Citeste si:  Cum se vor calcula pensiile? Senatul dezbate în plen noul proiect de lege

Punctajul anual se calculează ţinând cont de stagiul complet de cotizare, în funcţie de data naşterii, prevăzut în Anexa nr. 3 la Legea pensiilor 19/2000, de stagiile de cotizare din legea menţionată, de stagiile totale de cotizare necesare în cazul categoriilor de salariaţi unde aceste stagii sunt mai mici.
De asemenea, la determinarea punctajului mediu anual se valorifică numai perioadele realizate până la data stabilirii sau, după caz, a recalculării pensiei de serviciu în baza legii speciale, se mai arată în hotărârea de Guvern.

Proiectul de HG prevede şi recalcularea pensiilor speciale care au fost stabilite prin hotărâri judecătoreşti. „Pensiile de serviciu care au fost stabilite în baza unor hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată se recalculează potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010 şi ale prezentei hotărâri”, se menţionează în text.
Pensiile de serviciu acoperite de această hotărâre de guvern se referă şi la personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, personalul Curţii de Conturi.

Citeste si:  NOUTATI LEGISLATIVE – 31 octombrie (0734)

Prim-ministrul Emil Boc anunţa, pe 21 iulie, că aceste categorii de pensionari, în total 6.250 de persoane, vor primi pensii recalculate de la 1 septembrie 2010. De asemenea, militarii şi poliţiştii vor primi pensii recalculate de la 1 ianuarie 2011. În total, 168.000 de persoane intră în această categorie de pensionari, a precizat Boc.
HG pentru stabilirea metodologiei de calcul a pensiilor militare a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.
Legea 119/2010 prevede recalcularea pensiilor speciale, potrivit nivelului contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale de stat. În urma unei decizii a Curţii Constituţionale, pensiile magistraţilor au fost scutite de la recalcularea instituită de legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

Citeste si:  Ludovic Orban: PD-L încearcă să modifice cu forţa legea privind statutul funcţionarului public
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close