Persoanele care au carte de muncă nu vor plăti CAS pentru drepturi de autor obţinute ocazional

– Executivul se va întruni luni într-o şedinţă specială pentru a discuta despre normele metodologice referitoarea la modificarea Codului Fiscal, relatează Realitatea.net

Guvernul Emil Boc a amânat pentru luni (1 august 2010) aprobarea normelor de aplicare la ordonanţa de modificare la Codul Fiscal, prevăzută iniţial pentru astăzi. Persoanele care sunt angajate cu carte de muncă şi remunerate doar ocazional cu drepturi de autor, precum la realizarea unei cărţi, nu vor plăti CAS pentru plăţile efectuate prin drepturi de autor, a decis Guvernul în şedinţa de miercuri, 28 iulie 2010.

Citeste si:  Elena Udrea, în arest la domiciliu

Proiectul pe care îl are în discuţie guvernul stabileşte cum se diferenţiază o activitate dependentă de una independentă în impozitarea drepturilor de autor sau cum se taxează dobânzile cu 16%. Ordonanţa de Urgenţă de modificare şi completare a Codului Fiscal mai prevede taxarea tichetelor de vacanţă şi de creşă, dar şi impozitarea plăţilor compensatorii.

Prevederile care impuneau impozite suplimentare pentru cei care au mai multe imobile cu destinaţia de locuinţă au fost eliminate din textul OUG. Potrivit acestora, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, urmau să plătească în anul 2010 o „taxă de solidaritate” reprezentând 50% din impozitul datorat în 2010 pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozit pentru a doua şi 200% pentru a treia şi umătoarele.

Citeste si:  Vlădescu: Pensiile vor fi impozitate dacă va exista o decizie politică

Cât priveşte drepturile de autor, cota de cheltuieli deductibile a fost redusă de la 40% la 20% din venitul brut. În acelaşi timp este stabilită o obligaţie de plată a contribuţiilor obligatorii individuale limitată la cinci salarii medii pe economie.

Persoanele care au carte de muncă nu vor plăti CAS pentru veniturile din drepturi de autor obţinute ocazional, iar pentru cele obţinute lunar contribuţiile se calculează la o sumă echivalentă cu cinci salarii medii brute, potrivit normelor de aplicare care vor fi aprobate luni de Guvern.

Citeste si:  WIND ENERGY TECHNOLOGY SARAIU SRL - notificare privind deschiderii procedurii generale a insolvenţei

De asemenea, orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata