Rusia consideră „absurdă” ideea UE privind construcţia unui gazoduct transcaspic şi promite că o va contracara

Comisia Europeană, care promovează insistent gazoductul Nabucco, a propus construirea unui gazoduct din Turkmenistan în Azerbaidjan, fără delimitarea, între statele riverane, a platoului continental al Mării Caspice.

Acest lucru va permite construirea conductei fără acordul Moscovei şi transportarea de gaz turkmen în Europa ocolind Rusia. Interlocutori ai ziarului rus Kommersant din cadrul guvernului rus cataloghează această idee a Uniunii Europene (UE) drept ‘absurdă’ şi promit că o vor contracara.
Proiectul european e gazoduct Nabucco, care este principalul concurent al gazoductului promovat de Rusia, South Stream, nu are deocamdată o bază de resurse reală.

Iniţial, Nabucco era orientat spre gazul iranian, însă în condiţiile sancţiunilor instituite de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), SUA şi UE, livrările de gaz iranian în Europa sunt puţin probabile.
După cum declară surse ale Kommersant din cadrul operatorului proiectului, Nabucco Gas Pipeline International GmbH, drept bază de resurse ar putea fi luate în calcul ţări precum Irakul (8-10 miliarde de metri cubi) şi Egiptul (circa 1 miliard de metri cubi).

Însă, nici aceste surse nu permit umplerea şi rentabilizarea Nabucco. De aceea, cea mai realistă bază de resurse ar fi gazul din Turkmenistan şi Azerbaidjan, însă deocamdată nu există acorduri cu Baku şi Aşhabad.
Mai mult decât atât, dacă gazul azer poate ajunge în Turcia şi ulterior în Nabucco prin gazoductul existent Baku-Tbilisi-Erzurum, pentru conectarea la proiect a Turkmenistanului pur şi simplu nu există conductă.

O soluţie ar putea fi construcţia unui gazoduct cu lungimea de 1.900 de km prin Marea Caspică, din Turkmenistan până în Azerbaidjan, cu o capacitate de 20-30 de miliarde de metri cubi pe an.
Acest proiect, care ar permite transportarea de combustibili din Asia Centrală ocolind Rusia este sprijinit de la sfârşitul anilor 1990 de SUA şi UE. Mai mult decât atât, în 2007 Departamentul de Stat american a alocat fonduri pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru proiect.

Citeste si:  Dinozaurii ar fi putut supravieţui, susţin cercetători britanici

Într-un recent interviu acordat Kommersant, cointeresarea Washingtonului în construcţia gazoductului transcaspic a fost confirmată de George Krol, adjunctul subsecretarului de stat al SUA pentru relaţiile cu ţările din Asia Centrală.
Aceeaşi opinie a fost exprimată marţi şi de reprezentantul special pentru Energetică al SUA în Eurasia, Richard Morningstar, care a declarat că Aşhabad va aproviziona cu gaz Nabucco.

În opinia directorului East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin, Turkmenistanul ar putea fi extrem de interesat de acest proiect. ‘Gazoductul transcaspic şi Nabucco – aceasta este cea mai scurtă şi mai ieftină cale a gazului turkmen spre Europa’, explică Korcemkin.
Multă vreme, principala piedică în calea gazoductului transcaspic au constituit-o relaţiile tensionate dintre Azerbaidjan şi Turkmenistan, care nu reuşesc să împartă între ele zăcământul Kiapaz (în Turkmenistan este cunoscut drept Serdar) din Marea Caspică, zăcământ ale cărui rezerve sunt estimate la 100-150 de milioane tone de petrol.

Se pare că acum Bruxellesul a decis să medieze această dispută. O sursă de informaţie din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, citată de Kommersant în condiţii de anonimat, a confirmat că UE încearcă într-adevăr să caute o soluţie la acest conflict, sperând să se înceapă cât mai repede construcţia gazoductului transcaspic. Înainte de aceasta, rolul de mediator fusese asumat de SUA, care însă nu au reuşit prea mult în acest domeniu.

Deocamdată, nici iniţiativa europeană nu are prea multe rezultate, în condiţiile în care între Azerbaidjan şi Turkmenistan nu a fost semnat niciun acord. Potrivit directorului departamentului de investiţii al companiei petroliere de stat a Azerbaidjanului, Vaghif Aliev, nu delimitarea graniţelor la Marea Caspică ar fi cea mai mare problemă, ci necesitatea existenţei unui proiect comercial avantajos pentru investitori. Totodată, Aliev a declarat că Baku nu este pregătit să investească resurse proprii în proiect.

Citeste si:  Ucraina va riposta dacă Rusia trimite trupe sub paravanul unei misiuni de menţinere a păcii

La rândul său, Moscova intenţionează să contracareze proiectul transcaspic, a cărui realizare îi va crea Gazpromului un concurent pe piaţa europeană a gazului. După cum declară surse de informaţie din cadrul MAE rus, principala problemă în calea realizării proiectului transcaspic o constituie lipsa unui statut de drept precis al Mării Caspice şi a unor principii de delimitare:

asupra acestei probleme statele riverane se confruntă încă de pe vremea destrămării URSS. ‘Fără Rusia această problemă nu va putea fi soluţionată, ceea ce înseamnă că nu va exista niciun gazoducť, a tranşat sursa de informaţie a Kommersant din MAE rus. Opinia este confirmată şi în cadrul guvernului rus.
‘Absurditatea acestei formulări constă în aceea că Rusia nu-şi dă acordul pentru construcţia gazoductului transcaspic fără o delimitare a graniţelor’, declară pentru Kommersant o sursă din cadrul guvernului.

Potrivit directorului Centrului pentru studii petroliere al Azerbaidjanului, Ilham Şaban, construcţia unii gazoduct pe fundul Mării Caspice nu este posibilă, deoarece în 2007, în timpul summitului de la Teheran al statelor riverane a fost adoptată o declaraţie în care este interzisă construcţia unor conducte magistrale fără sprijinul tuturor participanţilor la summit, între care şi Rusia.

Totuşi, după cum afirmă analistul Mihail Krutihin, declaraţia nu este un document cu titlu de obligativitate, astfel că Baku şi Aşhabad nu sunt legate de anumite obligaţii.
Oricum, experţii subliniază că Baku şi Aşhabad sunt extrem de interesate în proiectul transcaspic. Acest lucru este valabil în special în cazul Turkmenistanului, care prin construcţia acestui gazoduct va obţine acces direct pe piaţa Europei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner