China consumă deja mai multă energie decât SUA

Ţara asiatică pune capăt unui secol de leadership energetic deţinut de americani. Pe atlasul economic al lumii, în ultimele săptămâni a fost marcat un pas istoric. După un secol de consum vorace de energie din partea SUA, China a devenit primul consumator mondial de energie, graţie invidiatei şi susţinutei creşteri economice de două procente anuale şi impactului mai puţin grav al recesiunii care a afectat dramatic economiile mai dezvoltate, notează luni ziarul ABC.

Potrivit ultimelor date furnizate de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), un soi de G-20 energetic cu sediu la Paris, China a consumat anul trecut un total 2,252 miliarde de tone echivalente de petrol. Estimare care include întreaga energie obţinută pornind de la petrol, centrale nucleare, cărbune, gaze naturale şi alte surse de energie reînnoibile. Cifra este cu aproximativ 4 % mai mare decât ceea ce a consumat SUA în 2009.

Deşi guvernul chinez este de acord cu locul pe care îl ocupă pe scena internaţională, topul elaborat de Agenţia Internaţională a Energiei a fost chestionat direct de Beijing, cu reproşuri că cifrele nu sunt fiabile, mai ales la ora contabilizării responsabilităţilor internaţionale sau a eforturilor în materie de poluare. Insistând că, deşi aceste date sunt discutabile, consumul energetic per capita în China este de numai o treime din media ţărilor industrializate.

Agenţia Internaţională a Energiei are la rândul său o serie de critici la adresa Chinei, acuzând Beijingul că facilitează informaţii deliberat opace privind achiziţiile de petrol, fapt ce contribuie la volatilitatea pieţeleor internaţionale.
Însă aceste contradicţii nu fac mai puţin adevărată explozia cererii de energie din partea gigantului asiatic. Ilustrată chiar de cifrele oficiale ale Chinei a cărei economie a crescut cu 10 % în prima jumătate a anului acesta, fapt ce prognozează o iminentă depăşire a SUA în materie de consum energetic.

Citeste si:  Premieră mondială: transplant de ficat între doi pacienţi infectaţi cu HIV

În termeni istorici, economia americană a devenit cel mai mare consumator mondial de energie la începutul secolului al XX-lea. Pentru a ne face o idee despre ritmul de creştere al gigantului asiatic, consumul de energie al Chinei acum zece ani era de abia la jumătatea celui al SUA.
Cu estimări că în acest ritm de creştere, economia chineză va deveni prima a lumii în numai câţiva ani. Deja anul viitor ar putea deveni cea mai mare forţă industrială a economie globalizată.

Această creştere spectaculoasă a avut nevoie de cantităţi uriaşe de energie, bazată mai ales pe industria grea şi pe construcţia de infrastructuri. Şi care a generat o serie de fricţiuni şi de tensiuni internaţionale, având în vedere că Beijingul a respins impunerea de limite în cadrul ONU consumului său neinfrânat de combustibili fosili.
Iar pentru a-şi satisface nevoile, China as-a arăta dispusă să colaboreze cu problematicile guverne din Orientul Mijlociu, Africa şi America Latină.

Citeste si:  Japonia, câştigătoare la prima ediţie a unui concurs internaţional de sushi
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner