Va exista o nouă criză financiară în 2015?

Sistemul financiar trece printr-o criză la fiecare 5 – 7 ani, prin urmare, urmatoarea criza va surveni pana in 2015, inainte de a intra in vigoare noile reforme bancare din Statele Unite, a declarat directorul executiv al JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

Multe din masurile impuse de Congresul american si institutiile de reglementare ale sistemului financiar global nu vor fi implementate decat peste mai multi ani. De exemplu, Comitetul de Supraveghere a Bancilor Basel a dat drept termen limita anul 2018 pentru ca bancile sa respecte limitele de nivel al creditarii, relatează Ziare.com.

Citeste si:  Zeci de bucătari amatori s-au întrecut la Festivalul Cartofului de la Miercurea Ciuc

De asemenea, implementarea unor sectiuni ale Planului Volcker – propus de economistul Paul Volcker si aprobat de presedintele Barack Obama, prin care se interzice bancilor sa faca investitii care nu sunt in interesul clientului si sa detina actiuni sau sa investeasca in fonduri de investitii de tip hedge sau equity – ar putea dura peste zece ani.

Nu in ultimul rand, apetitul bancilor pentru investirea banilor imprumutati in instrumente financiare extrem de complexe, lucru care a contribuit la criza creditarii din prezent, ar putea fi greu de modificat.

Citeste si:  Profetul crizei: intrăm în a doua fază a crizei financiare mondiale

„Din experienta noastra despre abilitatea Guvernului de a executa aceste schimbari in timpul alocat, suntem total expusi unor viitoare riscuri financiare, timp de cel putin 8 sau 10 ani”, a declarat Roy Smith, profesor de economie la Universitatea New York.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata