Rate lunare mai mari pentru cei cu credite în euro. Euribor va creşte în 2011

Cei care au credite în euro legate de indicatorul Euribor vor plăti rate mai mari la bănci în 2011. Dobânzile la care băncile europene se împrumută între ele sunt pe o tendinţă de creştere ce se va accentua începând cu anul viitor, cred economiştii.

Euribor (Euro Inter-bank Offered Rate) este indicatorul ce reprezintă ratele de dobânzi pentru împrumuturile în euro la care băncile participante în zona monetară UE îşi acordă împrumuturi, scrie Money.ro.

Deşi există 15 rate Euribor, în funcţie de maturităţi, cel mai important indicator pentru majoritatea celor cu împrumuturi în euro din România este Euribor la 3 luni.

Citeste si:  Daniel Funeriu: Modernizarea curriculumului nu se va face pe picior

Lichiditatea ridicată din piaţa bancară europeană face ca dobânzile pe termen scurt să fie încă mici, dar situaţia se va schimba începând din 2011, cred economiştii.

“În acest moment încă este foarte multă lichiditate pe piaţa bancară, de aceea Euribor este încă foarte jos. Băncile centrale permit încă existenţa acestui exces de lichiditate, dar aceasta va fi scoasă treptat de pe piaţă.”, spune Nicolae Chideşciuc, economist-şef ING Bank România.

Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffesen Bank, spune şi el că Euribor nu poate decât să crească în 2011.

Citeste si:  Hipodromul Ploieşti va fi modernizat cu 15 milioane de euro de la Uniunea Europeană

“Dobânzile la euro sunt în creştere. Tendinţa este absolut clară, iar dobânzile vor creşte mai rapid începând cu 2011”, spune Dumitru.

Ambii economişti se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să crească dobânda cheie (situată acum la minimul istoric de 1%) în partea a doua a anului viitor. Anticipând decizia BCE, dobânzile interbancare vor creşte însă mai devreme.

Acest lucru se va traduce în costuri mai mari cu ratele lunare pentru cei cu credite în euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata